Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:
Slider 4:
Slider 5:

Blog

Deset godina kreiranja sretnih trenutaka u Mostaru

Vijesti

Deset godina kreiranja sretnih trenutaka u Mostaru

Kraj aprila bila je idealna prilika za odlazak u južniji kraj naše zemlje - Mostar, stižemo!

Iako su nas kiša i tmurni oblaci iznenadili i po malo rastužili, naši prijatelji iz partnerske organizacije Sensus uz Mostara, svojim vedrim duhom, prelijepim pričama i divnom atmosferom, nisu dozvolili da nam bilo šta, pa ni vrijeme, pokvari posjetu.

Osim što nas, volontere, djecu i saradnike usrećuju i čine ponosnima, vrijedni tim Sensusa, na čelu sa koordinatoricom Medinom Kljako, već 10 godina uspješno ostvaruje vrhunske rezultate kada su u pitanju dječja radost, sretno djetinjstvo i njihovo stjecanje kvalitetnih životnih vještina.

Medina nas je uz iskreni osmijeh dočekala zajedno sa volonterima i djecom, koji su željno iščekivali zajedničko druženje. Kako bismo se bolje upoznali i saznali nešto više jedni o drugima, dodavanjem žute loptice trebali smo reći svoje ime, značenje imena te neku svoju snagu koja nas karakteriše. Nakon toga, igranjem pantomime i djeca i volonteri su pokazivali svoju kreativnost, razne talente ali i timski duh, a smijeha i zanimljivih nastupa nikako nije nedostajalo.

Nakon radionice, imali smo priliku razgovarati sa Medinom, koja nam je rado govorila o uspješnom desetogodišnjem radu na implementaciji Programa, sretnim trenucima te primjerima dobre prakse, koji joj svakodnevno pomažu u različitim izazovima: "Kao koordinatorici izuzetna mi je čast biti dio priče ,,Stariji brat, starija sestra'' već jednu deceniju. Najznačajnije što bih istaknula u proteklih par mjeseci implementacije projekta jeste uključenost roditelja volontera u priču ,,Stariji brat, starija sestra'', naročito kada su u pitanju rođendani, gdje su roditelji od 3 volontera spremali poklone i torte za djecu u projektu što je posebno začinio sami projekat. Također, kao dobra praksa pokazalo se zajedničko upoznavanje djece i volontera, naročito ako se djeca poznaju, što djeci daje priliku da vide da nisu sami, a i volonterima i olakšava im proces upoznavanja".
Također, u skorijem periodu objavljujemo i stručni članak pri čijoj izradi je i Medina dala svoj vrijedni doprinos, zbog kojeg joj se iskreno zahvaljujemo.

Deset godina implementiranja programa Stariji brat, starija sestra je nešto s čim se istinski svi ponosimo - počevši od uposlenika Sensusa, saradnika, volontera, djece, roditelja pa do svih ostalih sudionika ove priče.
Naravno, ovo nije kraj nego tek još jedan od pokazatelja vrijednosti našeg rada, prisutnosti empatije i dobročinstva kao i svi drugih plemenitih osobina koje su prisutne svuda oko nas, samo je pitanje, pronalazimo li ih?

Amila Ibrahimović
volonterka Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa
Stariji brat, starija sestra