Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:
Slider 4:
Slider 5:
Slider 6:

Blog

Deset igara za zabavu u vrijeme izolacije

Vijesti

Deset igara za zabavu u vrijeme izolacije

Volonteri i volonterke Fondacije Stariji brat, starija sestra u sklopu kampanje Porasti svijete u(z) sretno dijete pišu zanimljivosti o društvenim igrama, kao i savjete koje igre igrati te kako napraviti svoje igrice dok traje pandemija korona virusa.

U ovim danima, kad nas je većina zatvorena u kuću radi svoje sigurnosti, izdvojili smo nekoliko prijedloga društvenih igara koje možete igrati sa svojim ukućanima, a koje donose smijeh, lijepe trenutke i zabavu, a to nam je, u ovoj situaciji pandemije prijeko potrebno.

Čovječe, ne ljuti se je odlična igra koju može igrati cijela porodica. Odlična je jer uči učesnike da prate igru drugih igrača i da „pojedu“ osobu koja im se nađe na putu, a i priznajte, kome ne naraste samopouzdanje kad pobijedi tri osobe! Pokušajte!

Isto tako, Memory igrica je odlična stvar koju mogu da igraju svi članovi porodice, razvija pamćenje, a ne treba reći da ima mnogo načina igranja ove igre, mnogo varijacija i sigurni smo da će svako od vas naći onu koja mu najviše odgovara i zabaviti se.

Uno je zanimljiva igra sa kartama koja se lako može savladati. Mogu je igrati svi članovi porodice i super stvar je što nema ograničen broj učesnika. Iz nje možemo naučiti kako se kolo sreće uvijek okreće i ništa nije fiksno. S druge strane imamo Ligretto koji zahtjeva koncentraciju i brzinu, snalažljivost a i pamćenje. Probudit će naše ćelije i napuniti nas energijom.

Uz Mikado i oni najnervozniji će uspjeti savladati tehniku strpljenja i shvatiti koliko je ono ustvari bitno. Naučit će kako ishitrene odluke i nisu baš najbolje.

Ne smijemo zaboraviti i igre sa kartama. Neke su zahtjevne, komplikovane i trebaju veliku koncentraciju dok su neke jednostavne i lako ih je savladati. Postoji veliki izbor, a roditelji će se vjerojatno prisjetiti da su ih u svom djetinjstvu igrali: Remi, Žandari, Tač, Magarci, Sedmica i mnoge druge.

Tu je i uvijek neizostavni Monopol koji se može igrati satima. Odličan je za igru sa djecom koja kroz monopol mogu savladati vještine strateškog planiranja, ali i upravljanja novcem i imovinom.

Jeste li čuli za inačicu Čovječe, ne ljuti se ali sa izazovima? Zove se Čovječe, Glupiraj se i doslovno je tako. Bude i tu ljutnje i "jedenja" figurica, ali uz zanimljive izazove poput skoči kao žaba, pričaj sa francuskim akcentom i sl.. Može je igrati neograničen broj učesnika, a uvijek možete biti kreativni i dodavati svoje izazove.

Želite da se povežete na razini koja nije govor? Igra Pictionary je odličan način za ostvarivanje tog cilja. Sve što vam treba je olovka, papir i malo kreativnosti kako biste prikazali pojam. Garantujemo vam mnoštvo smijeha i zabave. A sad slijedi igrica koju većinom znaju stariji članovi porodice, riječ je o igrici Mica i samo upoznavanje mlađih članova je prilika za zbližavanje i komunikaciju. Djeca će naučiti novu igru koju će kasnije moći igrati sa svojim drugovima a odrasli će se osjećati korisno jer su naučili djecu nešto novo. Na kraju krajeva, ko se ne osjeća dobro kad uradi nešto dobro drugima.

Pratite naše objave u sklopu kampanje Porasti svijete u(z) sretno dijete jer uskoro donosimo i spisak igara za koje vam je potreban samo papir i olovka, a pisat ćemo i kako da napraviti svoje igrice.

Stay tuned! Stay home!

Amina i Arnela