Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:
Slider 4:

Blog

Dječji osmijeh kao najbolji rezultat programa Stariji brat, starija sestra

Vijesti

Dječji osmijeh kao najbolji rezultat programa Stariji brat, starija sestra

Mjesec april smo rezervisali za početak naših putovanja – a gdje drugo nego u posjete našim partnerskim organizacijama, koje aktivno, vrijedno i neumorno rade na realizaciji priče Stariji brat, starija sestra te iz dana u dan čine velike i hvale vrijedne promjene. Obilazeći tako naše dugogodišnje partnere iz Foče, Sarajeva i Tuzle, red je došao i na Zenicu, gdje vrijedni tim iz Udruženja „Naša djeca“ po prvi put ove godine implementira Program. Koordinatorica Adna Kepeš i saradnica Azra Mešković, dvije mlade djevojke pune entuzijazma i želje za činjenjem dobra, nesebično pružaju podršku starijoj i mlađoj braći i sestrama kako bi svako od njih osjetio istinsku ljubav i uživao u trenucima radosti.

Pitali smo Adnu kako je sve to izgledalo od početka te na koji način se vidi uspješnost njihovog rada: „Od samog početka realizacije Programa bili smo jako uzbuđeni za sve ono što nas očekuje, budući da je ovo prvi put da realizujemo program Stariji brat, starija sestra. Najveći utisak na mene svaki put ostave grupni sastanci djece i volontera, tokom kojih je poentu programa moguće i osjetiti i doživjeti. Svako dijete uživa u individualnom vremenu u kojem je volonter posvećen samo njemu.“

Tokom naše posjete, zajedno sa djecom i volonterima, imali smo priliku okušati se u ulozi radio voditelja (zahvaljujući Radio Active Zenica, koji djeluje u sklopu Udruženja). Mlađa braća i sestre su bili oduševljeni i rado su učestvovali u razgovorima na teme zajedništva i pomaganja jednih drugima. Ne krijući sreću i zadovoljstvo druženja, Adna navodi: „Zajednički susret djece i volontera protekao je u odličnoj atmosferi i bio je u znaku dječjeg istraživanja i smijeha. Posebno nas je obradovalo što su djeca po prvi put posjetila prostorije Udruženja "Naša djeca" Zenica i na par minuta bili voditelji radija "Active". Na djeci i volonterima se vidi da su već navikli jedni na druge i da se međusobno brižno čuvaju i da uživaju u svakom trenutku koji provode jedni s drugima.“

Uz ovako vrhunske saradnike, volontere i najmlađe članove vjerujemo da ništa nije nemoguće te iskrenom željom, trudom i uz timski duh napredak je zagarantovan.

Kao i svaka posjeta do sada i ova nam je pomogla da još više osvijestimo koliko dobrote i empatije krasi ovaj svijet a prijateljima iz Udruženja „Naša djeca“ Zenica želimo još puno uspjeha i dječjih osmijeha.

Amila Ibrahimović,
volonterka Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa
Stariji brat, starija sestra