Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:
Slider 4:
Slider 5:
Slider 6:
Slider 7:

Blog

Edukacija za nove koordinatore i koordinatorice u Fondaciji SBSS

Vijesti

Edukacija za nove koordinatore i koordinatorice u Fondaciji SBSS

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE i Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra 6. i 7. novembra održali su uvodnu edukaciju za nove koordinatore/ice programa Stariji brat, starija sestra u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. U tekućem ciklusu 2019/2020 grupi koordinatora/ica se pridružilo još osam novih članova/ica osposobljenih za realiziranje ovog modela u svojim lokalnim zajednicama.

Edukacija je organizirana s ciljem osposobljavanja koordinatora/ica o pripremi, planiranju i realizaciji ciklusa Stariji brat, starija sestra, kao i o načinima za podržavanje volontera/ki tokom njihovog angažmana u ulozi „starijeg brata“ ili „starija sestre“. Fokus je stavljen na prve korake s kojima će se koordinatori/ice susresti kao što je selekcija i obuka samih volontera/ki, ali i proces uparivanja djece i volontera/ki i početak njihovog druženja.

Medina Gračić, koordinatorica programa u Udruženju Zemlja djece u BiH, Tuzla, kaže da joj se izuzetno svidio Model čamca i radionica o konfliktnim situacijama, te vježba o intuiciji i zapažanju: Nekako mislimo da smo sve vidjeli, da sve znamo, ali kad treba da se to svede na slova na papiru uvidimo da ne znamo neke od najosnovnijih stvari o ljudima s kojima radimo poput boje očiju i sl. Iznimno mi je drago što sam sudjelovala na ovoj edukaciji, nekako osjećam da sam i ja narasla u svom poslu nakon ovih radionica i trudit ću se maksimalno naučeno prenijeti na buduće volontere i volonterke programa Stariji brat, starija sestra.

Mustafa Husić iz Omladinskog centra Vermont ističe kako mu se također najviše svidio Model čamca: Ušao sam dublje u razvijanje kakav sam zapravo ja bio kao dijete, vratilo me u prošlost i pokazalo mi neke slike o tome kako ću možda ja gledati svoje dijete, i u ovom slučaju volontera/ku i dijete koje će učestvovati u ovom programu.

OC Vermont iz Brčkog prvi put realizira ovaj program, pa smo pitali Mustafu o njegovim očekivanjima:

Drago mi je što će OC Vermont i Dnevni centar za djecu u riziku imati priliku da djeci marginalizovanih grupa priušti nešto kao što je odlazak u grad koji rijetko kada mogu da dobiju unutar svoje porodice i da se malo više vremena posveti toj djeci koja su zapravo zapostavljena od strane samog društva i procesa socijalizacije kako u obrazovanju tako i u samom društvenom životu mimo škole i ostalih obveza djece. Očekujemo uspješnu suradnju s roditeljima, i da će djeca dobiti adekvatnu podršku i pomoć od strane volontera/ki koji su malo iskusniji i koji će njima biti uzor u kreiranju samih sebe kao budućih adolescenata u društvu.

Na osnovu javnog poziva za sufinanciranje odabrano je osam organizacija koje će tekuće akademske godine realizirati program Stariji brat, starija sestra u svojim zajednicama uz podršku i mentorstvo Fondacije.

Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra djeluje od 2013. godine, te svoj rad usmjerava na unapređenje i osiguranje kvaliteta realizacije programa Stariji brat, starija sestra u BiH, kroz osnaživanje organizacija, koordinatora/ica i volontera/ki, a sve u cilju pružanja podrške i socijalizacije djece u riziku.

Ivana Radić