Slider 1: festival odrastimo zajedno
Slider 2: festival odrastimo zajedno
Slider 3: festival odrastimo zajedno
Slider 4: festival odrastimo zajedno
Slider 5: festival odrastimo zajedno
Slider 6: festival odrastimo zajedno
Slider 7: festival odrastimo zajedno
Slider 8: festival odrastimo zajedno
Slider 9: festival odrastimo zajedno
Slider 10: festival odrastimo zajedno

Blog

Festival OdRASTimo zajedno

Vijesti

Festival OdRASTimo zajedno

Program Stariji brat, starija sestra ove godine slavi 20 godina!

Davne 2004., u maju, proveden je pilot Programa, a prvi ciklus je zvanično započeo u septembru iste godine. U Sarajevu se, do danas, ova priča provodi bez prestanka. Kroz godine se širio diljem Bosne i Hercegovine, a u trenutnom ciklusu učestvuje osam partnerskih organizacija iz osam gradova.

U čast ovog jubileja, Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra, 08. juna organizovala je Festival OdRASTimo zajedno, namijenjen djeci i volonterima trenutnog ciklusa, a iz svih partnerskih organizacija. U Sarajevu, u prostoru Centra za edukaciju, sport i rekreaciju Safet Zajko, pridružilo nam se dvjestotinjak učesnika, odnosno, mlađe i starije braće i sestara, iz šest bosaskohercegovačkih gradova u kojima se Program provodi u ciklusu 2023/2024.

U organizaciji Festivala, Fondacija je imala podršku svih trenutno uključenih u Program – svaki od parova pripremio je svoju vremensku kapsulu, a njih 17 učestvovalo je u Konkursu za kreativno-umjetničke radove. Svih 17 prijavljenih radova osvojilo je nagrade, a njih pet i Oskara kreativnosti i to u sljedećim kategorijama: najbolji kreativno-umjetnički rad, najbolja proza, najbolja poezija, najbolja fotografija i najviše prijavljenih kategorija. U narednim sedmicama na društvenim mrežama Fondacije pogledajte ove radove i priče koje se kriju iza njih.

Vremenske kapsule spakovane su veliku zajedničku vremensku kapsulu i povjerene na čuvanje Fondaciji, kako bi ih otvarali trenutni SBSSovci, zajedno sa nekim novim generacijama, kada Program bude slavio svoj idući jubilej. U ovoj su kutiji smještene uspomene, fotografije, pisma budućima sebi i poruke zahvale za divno provedeno zajedničko vrijeme.

Nakon formalnog dijela, tokom kojeg su ne samo podijeljene nagrade i spakovane vremenske kapsule, već su i učesnici imali priliku upoznati se i spoznati koliko je još mentija i mentora zajedno s njima dio ove priče, uslijedile su Igre bez granica. I, uistinu, nije bilo granica osmijesima, timskom duhu, podršci i zajedništvu. Dvije ekipe sa najboljim vremenom odnijele su kući, osim medalja, divne uspomene.

Slobodno vrijeme učesnici su iskoristili za istraživanje Centra, igru i dalje upoznavanje svojih novih prijatelja.

Volonterka Amila Balić sa svojom se djevojčicom druži već dvije godine. Kaže kako je njihova vremenska kapsula bila iznenađenje za njenu mlađu sestru: „U njoj su fotografije iz dva prethodna ciklusa i uz svaku po jedna rečenica... Mi smo obišle sve i jednu stvar u Sarajevu koja ima, ne znam šta bismo mogle izdvojiti.“ Njena djevojčica nam je priznala: „Pamtit ću kad smo bile svugdje, kad smo se družile zajedno, kako smo se uvijek igrale i šalile.“ Za nju je, kaže, kapsula njihovo zajedničko vrijeme koje će uvijek pamtiti.

Fondacija duguje zahvalu uposlenicima, te volonterima i volonterkama Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, u programu Stariji brat, starija sestra i projektu Boombar, na nesebičnoj podršci pri realizaciji Festivala.

Posebna zahvala ide i Adisi Gaguli, zahvaljujući kojoj će Festival živjeti kroz fotografije.

Tekst pripremila

Iman Muratović
grant menadžerica
Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra