Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:
Slider 4:
Slider 5:

Blog

Inspirativna posjeta partnerskoj organizaciji

Vijesti

Inspirativna posjeta partnerskoj organizaciji

Ponosni na priču Stariji brat, starija sestra i partnerske organizacije koje implementiraju ovaj program, dodatno nas inspirišu i priče volontera, djece i saradnika o njihovom iskustvu. Kako bismo što bolje, kroz ovaj program, zajednički radili na kreiranju sretnih trenutaka za našu stariju i mlađu braću i sestre, pored stalne komunikacije koju imamo, uvijek rado volimo i posjetiti partnerske organizacije te se družiti sa djecom i volonterima.
Tako smo ovaj ciklus naših posjeta započeli u
Udruženju za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, gdje su nas koordinatorica Sanela Šehić i asistentica Jovana Perović ugostile zajedno sa još 18 volontera i volonterki. Za vrijeme posjete, Sanela i Jovana su govorile o načinu rada sa volonterima, kako kroz individualne razgovore tako i kroz tzv. radionice za rad na sebi, koje organizuju na teme, za koje uvide, da su od velikog značaja za druženja volontera i djece ali i za volontere kao mlade ljude, koji svojim radom stvaraju bolje sutra. Također, istakle su i posebnost grupnih aktivnosti za stariju i mlađu braću i sestre, za koje Sanela navodi:
„Za mene je posebno značajno izdvojiti činjenicu da se djeca i volonteri aktivno upoznaju i sklapaju prijateljstva na grupnim aktivnostima. Uputa na početku svakih grupnih aktivnosti je da treba da saznaju svim učesnicima barem ime do kraja radionice. Primjetila sam da se neka djeca iz porodica aktivno druže sa djecom iz Doma i ako neko ne dođe na neki termin ovaj drugi pita za njega.“

Pored razgovora sa Sanelom i Jovanom, imali smo priliku razgovarati sa volonterima i volonterkama o njihovoj motivaciji za ulogu starijeg brata/starije sestre, kao i o onim sretnim trenucima ali i izazovima sa kojima se susreću tokom druženja.

Volonterka Emina Kapo je, nakon radionice, koja je uključivala razne priče volontera, riječi podrške te smijeh ali i suze radosnice, s nama je podijelila svoje utiske: „Na radionici je bilo jako zanimljivo. Nismo znali šta da očekujemo, ali mislim da smo svi izašli zadovoljni i sretni. Drago mi je što sam dio ovog projekta jer vidim koliko se koordinatorice trude da mi volonteri rastemo, pa da sutra mi možemo pomoći našoj mlađoj braći i sestrama da i oni rastu. Neki od nas su došli po savjete i izašli motivisani i puni novih saznanja i podrške od svojih kolega volontera i kolegica iz Fondacije. Ivana, Nerma i Dženita su se trudile prenijeti nam svoja iskustva iz vremena njihovog volontiranja i tako su nam pokazale koliko djeci u ovom projektu značimo mi volonteri i koliko možemo da im pomognemo samim tim što smo tu za njih. Meni su pokazali neke nove vidike što će mi olakšati buduća druženja sa mojom sestrom, ispunili su mi srce zadovoljstvom jer su me motivisale da ne odustajem šta god da se desilo.“

Amila Ibrahimović
Volonterka Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa
Stariji brat, starija sestra