Header: Javni poziv za mentore u programu Stariji brat, starija sestra

Blog

Javni poziv za mentore u programu Stariji brat, starija sestra

Vijesti

Javni poziv za mentore u programu Stariji brat, starija sestra

Fondacija za podršku i razvoj mentorskih progama Stariji brat, starija sestra* podržava implementaciju istoimenog programa u osam lokalnih zajednica, a kroz 11 partnerstava. Naši partneri trenutno su u potrazi za mentorima i mentoricama, a na dnu teksta ćete ih naći pobrojane, kako biste znali gdje se u svojoj lokalnoj zajednici možete prijaviti za volontiranje.

Ukoliko si mlada osoba od 20 do 30 godina, motivirana da posvetiš 15 sati mjesečno društveno korisnom radu i vjeruješ u iskrena prijateljstva – tražimo upravo tebe!

Program Stariji brat, starija sestra spaja mentore sa djecom u riziku, odnosno, mentijima, na gotovo godinu dana, sa ciljem uspostavljanja iskrenog, podržavajućeg i otvorenog odnosa. Mentori prolaze edukaciju, a tokom svog volonterskog angažmana, imaju kontinuiranu podršku kroz savjetodavne sastanke, edukacije i radionice. Pored toga – obično nauče mnogo od svoje mlađe braće i sestara!

Kroz druženje sa mentorima, djeca imaju priliku iskusiti život van svog svakodnevnog okruženja. Slobodno vrijeme provode družeći se, sklapajući nova prijateljstva, u igri, odlasku u pozorište ili kino, te učenju. Zahvaljujući podršci koju kroz ove aktivnosti imaju od svojih mentora, svoje slobodno vrijeme provode kvalitetno, a imajući priliku (možda i po prvi put) iskusiti aspekte života koji uveseljavaju svako dijete, poput odlaska u muzej ili zološki vrt i tome slično.

Program se provodi u jednogodišnjim ciklusima koji prate akademsku godinu, a u ciklusu 2024/2025 implementira se u:

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, Sarajevo,

Centar za mlade INPUT, Zenica,

Nacionalna asocijacija za socijalnu pedagogiju u Bosni i Hercegovini – PONTEM, Zenica,

Centar za edukaciju mladih, Travnik,

Omladinski centar, Bugojno,

Centar za psihološku podršku SENSUS, Mostar,

Humanitarno udruženje Altruist, Mostar,

Udruženje Nova generacija, Banjaluka,

Udruženje građana Centar za edukaciju Tvoja riječ, Banjaluka,

Neformalna grupa Pale,

Neformalna grupa Bijeljina.

Za volontiranje u programu Stariji brat, starija sestra možete se prijaviti popunjavanjem forme na linku:https://forms.office.com/e/aG9Bs9ptZ7

Za sve dodatne informacije, budite slobodni obratiti nam se na mail fsbss@mentorstvo.ba

Rok za prijavu je 31.10.

Ovaj ciklus Program implementiramo u partnerstvu sa Mrežom za izgradnju mira, u okviru USAID-ovog projekta Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizaciama (LRO/A).

*Fondacija Stariji brat, starija sestra promoviše rodno korektan jezik. U tekstovima se koristi samo jedan rod, u svrhu pospješivanja čitljivosti teksta, no iz konteksta je jasno da se odnosi na oba roda.