Header: javni poziv

Blog

Javni poziv za sufinansiranje programa Stariji brat, starija sestra - ciklus 2024/2025

Vijesti

Javni poziv za sufinansiranje programa Stariji brat, starija sestra - ciklus 2024/2025

Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra raspisuje

J A V N I P O Z I V

Za odabir partnerskih organizacija za provedbu mentorskog programa

Stariji brat, starija sestra

Poziv se objavljuje u partnerstvu sa Mrežom za izgradnju mira, u okviru USAID-ovog projekta Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO/A), a njegov cilj je osigurati podršku za implementaciju mentorskog programa Stariji brat, starija sestra u različitim lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine. Dodatnu financijsku podršku na projektu su osigurali Fondacija Medicor iz Lihtenšajna i Renovabis iz Njemačke.

Program Stariji brat, starija sestra mentorski je program koji za cilj ima spojiti mentore*, u ulozi starijeg brata ili sestre, sa mentijima, odnosno, djecom, u ulozi mlađe braće i sestara, a u svrhu razvoja iskrenog i podržavajućeg odnosa, punog povjerenja. Ostvarenje ovog cilja realizuje se na dva načina:

  • kroz rad mentora sa mentijima i
  • kroz rad stručnjaka sa mentorima.

Program je namijenjen mentijima, odnosno, djeci u riziku dobi od šest do 14 godina. Pojam “u riziku” podrazumijeva onu djecu koja potiču iz porodica sa narušenim odnosima i specifičnim, rizičnim životnim okolnostima, djecu smještenu u domove za nezbrinutu djecu ili u hraniteljstvo, te djecu sa teškoćama u razvoju. Mentori Programa su mladi ljudi dobi od 20 do 30 godina.

Mentiji kroz Program imaju podršku kroz druženje sa mentorima, obučenim za ovu vrstu rada i ulogu starijeg brata, odnosno, starije sestre. Tokom individualnih druženja, mentori mentijima predstavljaju modele za usvajanje socijalno prihvatljivih ponašanja i kvalitetno provedenog slobodnog vremena, te im pružaju podršku u razvoju životnih vještina i sticanju novih poznanstava. Ova individualna druženja podrazumijevaju aktivnosti poput odlaska u šetnju, kino, kuglanje, klizanje, na kolače i slično. Pored njih, u okviru Programa, realizuju se i grupna druženja sa drugim parovima mentora i mentija, koja, pored uspostavljanja prijateljstava, značajno doprinose i razvoju drugih životnih vještina.
Detaljne informacije o provedbi Programa sadržane su u Standardima za implementaciju programa Stariji brat, starija sestra, koji će, na upit, biti dostavljeni svim zainteresovanim nevladinim organizacijama.

Preporuka nevladinim organizacijama koje do sada nisu realizirale program Stariji brat, starija sestra jeste da kontaktiraju Fondaciju sa svim nejasnoćama i za više informacija, a u svrhu sticanja šire slike i uvida u sve aktivnosti koje podrazumijeva jedan programski ciklus.

Uvjeti i procedure za apliciranje

Opći kriteriji koje organizacija mora ispuniti da bi postala partnerska organizacija na ovom mentorskom programu su da:

a) radi stabilno najmanje tri-pet godina;

b) ima projektno, tj. praktično iskustvo u oblasti rada sa djecom i omladinom, te u oblasti socijalne zaštite;

c) organizira volonterski rad za mlade;

d) ima iskustvo u osposobljavanju volontera, sa posebnim fokusom na edukativni i savjetodavni rad;

e) ima partnersku saradnju sa institucijama u oblasti socijalne zaštite u lokalnoj zajednici;

f) podržava nove metode učenja: neformalno, participativno učenje s fokusom na vještinama učenja;

g) obavezuje se raditi po Standardima kvaliteta za provedbu programa

Nevladine organizacije odabrane za implementaciju Programa, pregovarat će sa Fondacijom o načinu utroška planiranih sredstava, a u skladu sa Standardima za implementaciju programa Stariji brat, starija sestra. Primjena pomenutih Standarda i svih njihovih priloga, obavezna je za sve nevladine organizacije kojima sredstva budu dodijeljena.

Minimalni iznos sredstava je 5.000 KM, dok je maksimalni 20.000KM u zavisnosti od broja parova. Minimalan broj parova je 10, dok se za organizacije sa kojima već imamo saradnju očekuje povećanje broja parova svaki naredni ciklus.

Sufinansiranje od Fondacije može iznositi maksimalno 70% od ukupne vrijednosti projekta, pri čemu je aplikant dužan osigurati ostala sredstva iz vlastitih izvora ili od drugih donatora.

Partnerstvo se odnosi na višegodišnju saradnju, dok se sufinansiranje odnosi na programski ciklus 2024./2025., te sve aktivnosti trebaju biti realizovane u vremenskom razdoblju od 01.08.2024. do 31.07.2025. godine.

Obavezna dokumentacija za sve aplikante podrazumijeva kopiju rješenja o registraciji Udruženja, bilans stanja i uspjeha za prethodnu godinu, te kratki CV ili biografiju koordinatora i osobe zadužene za savjetodavni rad sa mentorima (ukoliko ovaj zadatak neće obavljati koordinator projekta).

Način i rok za dostavljanje prijava

Aplikacionu formu za sufinansiranje svi aplikanti popunit će u online formi na linku: https://forms.office.com/e/a8rB2CenEi

Rok za apliciranje je 05.08.2024. godine, do 23:59.

Sve nepotpune i aplikacije koje pristignu po isteku navedenog roka, kao i one koje ne budu dostavljene na predviđeni način, neće biti uzete u razmatranje.

Evaluacija pristiglih prijedloga i odabir organizacija za partnerstvo

Komisija za evaluaciju projektnih prijedloga, prema Pravilniku o dodjeli grantova, čini pet osoba, i to:

  • dva člana Upravnog odbora Fondacije, od kojih jedan predsjedava Komisijom, te
  • tri člana osoblja Fondacije.

Sve potencijalne partnerske organizacije će biti evaluirane na osnovu evalucionog obrasca, nakon čega se pristupna uvodnom intervju. Intervjui će biti održani online u periodu od 06. do 16. augusta. Nakon intervjua, komisija donosi odluku koje organizacije će biti pozvane u drugi krug koji podrazumijeva priprema prijedloga budžeta za ciklus 2024./2025.

Svi će aplikanti biti obaviješteni o ishodu aplikacije putem e-maila, najkasnije 15 dana od dana zatvaranja javnog poziva, a rezultati javnog poziva bit će javno objavljeni na web stranici Fondacije www.mentorstvo.ba.

U svrhu boljeg razumijevanja ovog Javnog poziva i kriterija za odabir organizacija za partnerstvo sa Fondacijom, organizovat će se online Info sesija za sve potencijalne aplikante 29.07.2024. godine u 11:00h putem Teams platforme. Prijave za sudjelovanje na Info sesije su moguće putem sljedećeg linka: https://forms.office.com/e/YbCxmDiWJT

Za sva pitanja u vezi sa javnim pozivom, na raspolaganju aplikantima stoji osoblje Fondacije, putem mail adresa: info@mentorstvo.ba i iman.muratovic@mentorstvo.ba ili putem telefona, na brojeve: 062 959 186 i 062 468 448, najkasnije do 02.08.2024. godine, do 15:00h.

*Fondacija Stariji brat, starija sestra promoviše rodno korektan jezik. U tekstovima se krosti samo jedan rod, u svrhu pospješivanja čitljivosti teksta, no iz konteksta je jasno da se odnosi na oba roda.