Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:
Slider 4:
Slider 5:
Slider 6:

Blog

Kroz igru i smijeh...

Vijesti

Kroz igru i smijeh...

I ovaj vikend bili smo na putovanju u posjeti našim partnerskim organizacijama u Tuzli i Bijeljini. Pored redovnih sastanaka sa lokalnim koordinatoricama, održali smo i dvije radionice sa djecom i volonterima* na temu Zahvalnost. U programskom ciklusu 2020./2021. u Tuzli surađujemo sa našim dugogodišnjim partnerima iz Udruženja Zemlja djece u BiH, te u Bijeljini sa novom organizacijom koja ima velike kapacitete - Udruženje za razvoj i edukaciju mladih Siguran Korak.

Lokalne koordinatorice su nas toplo dočekale i podijelile raznovrsne priče iz programa Stariji brat, starija sestra u ovom ciklusu. Bilo je tu svega - od izazova sa odustajanjem volontera i pronalaska novih volontera, do predivnih trenutaka u individualnom mentorstvu, razigrane djece i volontera na izletima do odustajanja i preseljenja djece.

Suradnica Nataša iz Bijeljine kaže: "Ovaj program je takav da sa sobom nosi mnoge izazove i uvijek moramo biti spremni na nepredvidivo. Međutim toliko je divan i toliko topline unosi u dječje živote da se naprosto mora nastaviti i širiti u našoj zajednici."

Nakon formalnog dijela monitoring posjete, družili smo se sa starijom i mlađom braćom i sestrama kroz igricu Čovječe, glupiraj se koja je prilagođena potrebama radionice i uzrastu djece. Igrica sadrži mnoge izazove ali i pitanja o zahvalnosti i o samom programu Stariji brat, starija sestra što je bila prilika za učesnike da se prisjete svojih najdražih trenutaka, te iste nacrtaju na zahvalnice za naše donatore.

"Moj mlađi brat i ja se družimo već dvije godine i prva asocijacija na naša druženja i mog mlađeg brata mi je LJUBAV. Stekli smo povjerenje jedno u drugo i uživamo provoditi vrijeme zajedno. Zahvalna sam na ovoj prilici i teško mi je izdvojiti samo jedan događaj koji bih nacrtala na zahvalnici." Pelka (23), Tuzla

"Radionica je bila vrlo interaktivna i zanimljiva. Promjena u ovoj svakodnevnici, kako za mene tako i za djecu. A i nekako najbolje možeš upoznati ljude sa kojima radiš/volontiraš kroz ovakve igrice i radionice." Cvija (31), Bijeljina

Kroz igru i smijeh smo završili naša druženja, te se vratili kući puni energije i ideja za nove susrete i nove igrice.

Pripremila: Ivana Radić

* Fondacija Stariji brat, starija sestra promovira rodno korektan/senzitivan jezik. U tekstovima u kojima se koristi samo jedan rod, a iz konteksta je jasno da se odnosi na oba roda, razlog korištenja jednog roda je ustupak lakšoj čitljivosti teksta.