Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:

Blog

Online uvodna edukacija za saradnike

Vijesti

Online uvodna edukacija za saradnike

Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra je održala edukaciju za koordinatore* i stručne saradnike iz organizacija koje su na osnovu javnog poziva za sufinansiranje dobile podršku u realizaciji projekta Stariji brat, starija sestra u projektnom ciklusu 2020/2021. Edukacija se održala 12. - 14. novembra, a zbog situacije izazvane pandemijom edukacija je realizirana online preko Zoom platforme.

Edukacija je organizirana s ciljem osposobljavanja koordinatora i stručnih saradnika o pripremi, planiranju i realizaciji ciklusa projekta Stariji brat, starija sestra, kao i o načinima za podržavanje volontera tokom njihovog angažmana u ulozi ,,starijeg brata'' ili starije sestre''. Fokus je stavljen na prve korake s kojima će se koordinatori i stručni saradnici susresti kao što je selekcija i obuka samih volontera, ali i proces uparivanja djece i volontera i početak njihovog druženja. Dio radionica koji se izvodi u sklopu uvodne edukacije za volontere praktično su izveli sami koordinatori i stručni saradnici u cilju pripreme za budući rad sa volonterima.

Amela Mrakić, koordinatorica projekta u Centru za edukaciju mladih Travnik, kaže da je ušla u ovu edukaciju da bi dobila što više infomacija, te kako bi bila spremna na situacije koje bi se mogle desiti u samom projektu. „Imala sam velika očekivanja koja je edukacija ispunila, dobila sam korisne savjete i preporuke. Iako sam mislila da će biti dosadno jer je online, uspjela sam se povezati sa ljudima koji su se pokazali kao fantastična ekipa. Sve ovo bez obzira što je bilo online, ispostavilo se kao dobra podloga za moj rad sa budućim volonterima i djecom jer je velika vjerovatnoća da ćemo morati primijeniti online način rada.“

Petra Bevanda, stručna saradnica u Udruzi Altruist, Mostar, ističe da joj se jako svidio odnos koordinatorica edukacije Ivane Radić i Nerme Daut-Bajramović jer kako kaže, zna da se ima kome obratiti za bilo kakvu situaciju i to joj puno znači. „Bila sam na jako puno različitih edukacija, ali ovo ne doživljavam kao edukaciju nego sam jednostavno bila na radionicama koje su me osposobile da i ja iste radionice dalje održim sa volonterima. Pored toga smo radili refleksiju na svaku radionicu i dobijali smo od Nerme povratne informacije i time nam je pojašnjavala nejasnoće. Iako je sve bilo preko Zoom platforme, ispostavilo se kao najbolja zamjena koju smo mogli imati!''

Na osnovu javnog poziva za sufinanciranje odabrano je osam organizacija koje će u ciklusu 2020/2021. godine realizirati program Stariji brat, starija sestra u svojim zajednicama uz podršku i mentorstvo Fondacije. Organizacije uključene u realizaciju programa Stariji brat, starija sestra su: Centar za psihološku podršku Sensus Mostar; Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE Sarajevo; Centar za edukaciju mladih Travnik; Zemlja djece u BiH Tuzla; Udruga HO Altruist Mostar; Omladinski centar Vermont Brčko; Gradsko kulturno umjetničko društvo Čapljina i Udruženje za razvoj i edukaciju mladih Siguran korak Bijeljina.

Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra djeluje od 2013. godine, te svoj rad usmjerava na unapređenje i osiguranje kvaliteta realizacije programa Stariji brat, starija sestra u BiH, kroz osnaživanje organizacija, stručnih saradnika, koordinatora i volontera, a sve u cilju pružanja podrške i socijalizacije djece u riziku.


*Fondacija Stariji brat, starija sestra promovira rodno korektan/senzitivan jezik. U tekstovima u kojima se koristi samo jedan rod, a iz konteksta je jasno da se odnosi na oba roda, razlog korištenja jednog roda je ustupak lakšoj čitljivosti teksta.

Priredila: Elmira Ramadani, volonterka FSBSS