Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:
Slider 4:
Slider 5:
Slider 6:

Blog

Riješili smo se kvadratića ...

Vijesti

Riješili smo se kvadratića ...

„Nek smo se riješili kvadratića, živa riječ se ne može zamijeniti ničime.“ rekao je suradnik Tomislav Lučić – Centar za socijalni rad Travnik na završnoj refleksiji nakon dva dana edukacije i razmjene iskustva između partnerskih organizacija u programu Stariji brat, starija sestra.

Seminar za partnere programa održan je 13. i 14.6.2022. u Hotelu Saraj u Sarajevu na kojem su sudjelovali predstavnici 7 partnerskih organizacija u ciklusu 2021./2022.

Prvi dan seminara naša edukatorica je bila Senka Čimpo, diplomirana psihologinja i psihoterapeutkinja sa dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom i mladima, te nekadašnja koordinatorica i suradnica u programu SBSS, te Nerma Daut Bajramović, stručna suradnica za razvoj i kvalitet u Fondaciji Stariji brat, starija sestra, također diplomirana psihologinja i psihoterapeutkinja u edukaciji, te nekadašnja koordinatorica i suradnica u programu SBSS. Također na jednu od radionica pridružio nam je i izvršni direktor Udruženja za prevenciju ovisnosti Narko-NE,Amir Hasanović s kojim smo više razgovarali o efektima programa SBSS na djecu, te preporuke i smjernice prilikom uključivanja djece u program.

Drugi dan seminara smo se bavili umrežavanjem i pozitivnim iskustvima gdje je svaka organizacija imala priliku da ostalim učesnicima predstavi iskustva i primjere dobrih praksi u implementaciji SBSS programa u svojoj lokalnoj zajednici. Neke od tema o kojima smo razgovarali su sljedeće: suradnja sa vladinim i nevladinim sektorom u programu SBSS, podrška volonterima/kama kroz radionice za rad na sebi, grupne aktivnosti za djecu i volontere/ke u programu, politike zaštite djece u programu, edukativne igre prilagođene djeci sa poteškoćama u razvoju itd.

Suradnik Emin Alić iz Fondacije Muharem Berbić ovom prilikom je izjavio:

„Premda godinama radimo u istom polju, nemoguće je znati sve. Ova dva dana prisjećanja naučenog i usvajanja novih znanja, informacija, metoda, bilo je jako korisno za sve nas. Ono što me posebno oduševilo jeste taj transfer bogatih iskustava svih učesnika koji će, vjerujem, biti koristan za svaku od organizacija, ali i nas kao pojedince.“

„Seminar je prošao sjajno, odlična atmosfera i energija učesnika. Najbolji dio je bila razmjena iskustava i pozitivne prakse, gdje smo dobili nove ideje, razumijevanje i osjećaj da nismo sami u ovoj priči.“ rekla je Amra Trebović, suradnica iz Centra za psihološku podršku Sensus, te se kratko osvrnula i na radionicu Rad na sebi koju je predstavila ostalim učesnicima: „Da bi razumjeli volontere, prvo moramo razumjeti sebe i svi koji rade sa ljudima prvenstveno trebaju raditi na sebi. Uvijek je lahko krivicu prebaciti na nekog drugog, važno mi je bilo da pošaljem poruku da uvijek trebamo poći od sebe i šta mi možemo uraditi. Naravno, sve to kroz zabavu i dobru energiju.“

Pripremila: Ivana Radić