Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:

Blog

Sreća je veća kad se dijeli

Vijesti

Sreća je veća kad se dijeli

Znamo da je sreća veća tek onda kada se dijeli, a pravi način za to, sigurno je izmamiti osmijeh na lice drugima i zajedno s njima kreirati lijepe uspomene. Upravo je to glavni cilj naših posjeta partnerskim organizacijama koje svojim radom na programu Stariji brat, starija sestra čine da i mlađi i stariji učesnici istinski uživaju u ovoj priči.
Nastavljajući se voditi idejom širenja sreće, posjetili smo i još jednu partnersku organizaciju a ovaj put riječ je o
Fondaciji Muharem Berbić, koja Program implementira na području dva grada - Sarajeva i Visokog. Uz ugodan razgovor sa koordinatoricom Nejrom Ohran te nakon toga druženje sa djecom i volonterima, saznali smo nešto više o njihovom radu, načinu na koji oni realizuju ovu priču te šta je to što ih motiviše za nastavak.

Obzirom da je fokus njihovog djelovanja rad sa djecom koja imaju određene teškoće u razvoju, tako je i program Stariji brat, starija sestra prilagođen upravo potrebama djece, i ponosno kažemo da iz godine u godinu pokazuje veoma dobre rezultate, kako za djecu i njihove roditelje tako iza volontere. Posebnost ovakvog načina rada je i u tome što djeca sa težim teškoćama imaju po dva volontera, odnosno starija brata ili starije sestre, pa je sam rad sa djecom u određenoj mjeri olakšan a djeca uživaju u kvalitetnim druženjima, što volonterima daje dodatnu motivaciju za nastavak ovakvog rada.

Kroz razgovor sa koordinatoricom Nejrom ali i za vrijeme radionice, nismo mogli a da ne primijetimo pozitivne promjene kod djece sa autizmom i djece koja su ranije imala osjetne teškoće u govoru a kroz druženja sa volonterima ta djeca iz dana u dan razvijaju bolju komunikaciju, žele biti dio raznih aktivnosti, prevazilaze mnoge životne prepreke te su istinski sretna uz svoje volontere koji su tu za njih u svakom trenutku.

Za kraj naše posjete, zajedno sa domaćinima, rado smo učestvovali i na radionici na kojoj su djeca i volonteri udružili snage i te pokazali svoju kreativnost kroz zajedničko pravljenje palačinki različitih oblika.

Zahvalna i sretna zbog posjete, Nejra nam je istakla i koliko su ovakva druženja idealna prilika za razmjenu iskustava, ideja i savjeta a sve to u cilju što bolje realizacije naše inspirativne priče.

Amila Ibrahimović
Volonterka Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa
Stariji brat, starija sestra