Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:
Slider 4:

Blog

Sva djeca u riziku trebaju mentore - stariju braću i sestre!

Vijesti

Sva djeca u riziku trebaju mentore - stariju braću i sestre!

Pandemija COVID-19 najviše je utjecala na naše najmlađe članove društva, posebno na djecu sa poteškoćama u razvoju i njihove roditelje. Onemogućeno im je zdravo odrastanje i pristup redovnom obrazovanju. Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra nastoji pružiti podršku za najugroženije članove zajednice kroz mentorske programe, te se uz suradnju sa Fondacijom Muharem Berbić razvila ideja o prilagođavanju programa Stariji brat, starija sestra za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Cilj ove suradnje je pilotiranje programa u radu sa djecom sa poteškoćama, kako bi se iskustva i naučene lekcije uvrstile u Standarde za implementaciju programa Stariji brat, starija sestra, te povećanje socijalne inkluzije djece sa poteškoćama i njihovo osnaživanje u svakodnevnim aktivnostima.

Ovaj pilot projekt započeo je u januaru 2021 sa prvim sastancima gdje se radilo na prilagođavanju uvodne edukacije za buduće volontere*, potom je uslijedila uvodna edukacija, te upoznavanje i druženje djece i volontera.

Planirano je da druženja traju četiri mjeseca, uz redovne savjetodavne sastanke za volontere i grupne radionice za djecu i volontere. Na kraju pilot projekta, naši koordinatori i suradnici će dokumentirati stečena iskustva te iste objaviti kao dio Standarda za implementaciju programa Stariji brat, starija sestra i time pružiti mogućnost i drugim organizacijama koje rade sa djecom sa poteškoćama da implementiraju program na način koji će biti bezbjedan, kvalitetan i koristan za djecu.

Suradnja sa osobljem Fondacije Muharem Berbić se pokazala izuzetno uspješnom, te smo pitali Nejru Ohran, koordinatoricu ovog pilot projekta o njezinim motivima za uključenje u ovakav projekt:

"Fokus mog rada je rad sa djecom sa teškoćama i promovisanje jednakosti i prava spomenute skupine. Program Stariji brat, starija sestra je odličan način da se doprinese tome, pogotovo u ovom periodu pandemije kada je ovo možda i jedini način socijalizacije koja je bitna za sve nas ali posebno za osobe sa teškoćama.“

Razgovarali smo i sa volonterkom Belmom Čutura (21) iz Semizovca. Belma je studentica treće godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu, odsjek Specijalna pedagogija i prošlu subotu je imala priliku družiti se sa svojom mlađom sestrom u Pionirskoj dolini.

„Odlazak u Pionirsku dolinu je bila njezina ideja, a meni je bilo drago što sam imala priliku da joj ispunim tu želju. Tu smo provele tri sata, obišle smo sve životinje i razgovarale o njima, šta volimo kod svake životinje, da li smo je prije vidjele i sl. Moja mlađa sestra je rekla da joj bio predivan dan i da je baš uživala.“

Belma kaže da nosi i divno iskustvo sa uvodne edukacije, te da su edukatori bili stručni i otvoreni za komunikaciju što je potaklo i buduće volontere na aktivnije sudjelovanje i uključivanje u sve aktivnosti. Ona se uključila u ovaj pilot projekt kako bi kvalitetno iskoristila svoje slobodno vrijeme i pri tome bila podrška djeci kojima je to potrebno.

Belma ističe kako volonteri mogu mnogo pomoći pri uključivanju djece sa poteškoćama u zajednicu, a projekt Stariji brat, starija sestra je odlična prilika za to.

Pripremila: Ivana Radić

* Fondacija Stariji brat, starija sestra promovira rodno korektan/senzitivan jezik. U tekstovima u kojima se koristi samo jedan rod, a iz konteksta je jasno da se odnosi na oba roda, razlog korištenja jednog roda je ustupak lakšoj čitljivosti teksta.