Slider 1:
Slider 2:

Blog

Udruženim snagama započinjemo novi ciklus

Vijesti

Udruženim snagama započinjemo novi ciklus

Kao uvod u novi programski ciklus, prethodnih tjedana Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra održala je sastanke i edukacije za koordinatore i suradnike iz novih partnerskih organizacija. Pored individualnih sastanaka sa svim partnerskim organizacijama, održan je zajednički sastanak organizacija putem Zoom platforme na kojem smo razgovarali o tehničkim i financijskim aspektima implementacije programa Stariji brat, starija sestra u njihovim lokalnim zajednicama. Potom je održana uvodna edukacija za suradnike čiji cilj je bio približiti pojam mentorstva u odnosu dijete – volonter/ka, te pomoći suradnicima da se pripreme za početak ciklusa i edukaciju volontera i volonterki.

Ovaj programski ciklus imamo 10 partnerskih organizacija, te su se predstavnici svih organizacija potrudili da sudjeluju i na sastancima i na edukacijama. Učesnici su također imali priliku pored edukativnog dijela da same pripreme jednu od radionica te istu realiziraju s ostalim učesnicima, kao priprema za buduće edukacije koje će oni držati sa volonterima i volonterkama u svojim zajednicama.

U Udruženju za prevenciju ovisnosti Narko-NE sa radom je počela nova asistentica Jovana Perović koja je imala priliku sudjelovati i na ovoj edukaciji, te je podijelila svoja iskustva: „Na edukaciji mi je posebno bilo značajno što smo bili u ulozi voditelja radionice i što smo bili u ulozi učesnika radionica, tako smo detaljnije prošli kroz sve radionice, što će nam dosta značiti za dalje. Takođe značajno je bilo dobiti feedback od učesnika i voditelja edukacije da znaš na čemu možeš dodatno da radiš i kako da unaprijediš svoje vještine vođenja radionice. Kao najkorisniji segmet edukacije izdvojila bih primjere iz ličnog iskustva koji su davali kako voditelji edukacije, tako i učesnici. To dosta pomaže da se možeš postaviti u neku realniju situaciju i kako da znaš da reaguješ ako dođe do nekih sličnih situacija.“

Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra u ciklusu 2022./2023. podržala je ukupno 10 organizacija od čega su 2 nove organizacije i 8 organizacija sa kojima nastavljamo suradnju od prethodnih godina. Organizacije koje Fondacija podržava u ovom programskom ciklusu su sljedeće: Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE iz Sarajeva, Centar za psihološku podršku Sensus iz Mostara, Centar za edukaciju mladih CEM iz Travnika, Udruženje Zemlja djece u BiH iz Tuzla, Fondacija Muharem Berbić iz Sarajeva (Visoko), Udruženje Nova generacija iz Banja Luke, Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama Tračak nade iz Foče, Centar za djecu, mlade i porodicu iz Laktaša, te nove organizacije Naša djeca iz Zenice i Udruženje građana CEZAR iz Srpca.

Nove organizacije i ljudi donose osvježenje i novi drugačiji pogled na implementaciju programa, a one iskusnije organizacije ih podržavaju svojim znanjem i bogatim iskustvom. Udruženim snagama započinjemo novi programski ciklus i zajedno podržavamo oko 160 djece u riziku i isto toliko volontera i volonterki.

Pripremila: Ivana Radić