Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:

Blog

Vrijednim radom do vrhunskih rezultata

Vijesti

Vrijednim radom do vrhunskih rezultata

Za mnoštvo dobre energije, smijeha, dječjih maštarija i vrhunskih rezultata programa Stariji brat, starija sestra, pored tima Fondacije, itekako važnu ulogu imaju i naši saradnici, prijatelji te koordinatori, volonteri i volonterke iz partnerskih organizacija.

Kako bismo vidjeli kako oni kreiraju sretne trenutke za svoju mlađu braću i sestre iz Programa, prošlu sedmicu smo odlučili posjetiti Tuzlu, u kojoj ekipa iz Udruženja "Zemlja djece u BiH" već 13 godina uspješno radi na ideji da svako dijete uživa u svom djetinjstvu. Tamo nas je dočekala Medina Gračić - programska koordinatorica, koja zajedno sa starijom i mlađom braćom i sestrama kreira sretne trenutke za djecu i volontere ove priče. Medina nam je s ponosom pričala o radu volontera koji su joj uvijek od velike pomoći, a pored ostalog, karakteriše ih visoka fleksibilnost te brzo reagovanje u kriznim situacijama. Kako je zbog privatnih poteškoća bila odsutna duži period, ističe da je uveliko zahvalna volonterima koji su i u tom periodu bili vrijedni i bez problema sprovodili aktivnosti te nastavili druženja sa svojom mlađom braćom i sestrama.

Obzirom da su mlađa braća i sestre većinom djeca romske populacije te je diskriminacija često prisutna, kroz razgovor sa koordinatoricom i volonterima, kao i kroz njihove aktivnosti koje rade, vidi se veliki trud da svaki oblik diskriminacije, ali i bilo koji drugi sličnan problem, bude prevaziđen te da djeca istinski budu sretna u svom odrastanju.

Da nije samo koordinatorica ta koja hvali, pokazali su nam volonteri, koji uz osmijeh i zahvalnost govore o Medininoj posvećenosti i podršci, kako njima tako i djeci tokom cijelog ciklusa Programa.

Također, jedna od volonterki, koja je tu već treći ciklus, izrazila je želju da ponovo sudjeluje na uvodnoj edukaciji te je podijelila utiske kako joj je sada drugačiji dojam svega nakon druženja sa djecom, a dobrodošla joj je samorefleksija na svoj rast i napredak, spram edukacije koju je prošla prije dvije godine.

Da se dobar glas daleko čuje te da ova priča postaje sve više vidljiviji benefit u zajednici, Medina nam je ispričala primjer da su ih profesori sa pojedinih fakulteta u Tuzli pozivali da prezentuju program Stariji brat, starija sestra te da i tako pozovu studente i ostale zainteresovane da budu dio.

Uvijek rado slušamo i govorimo o uspješnim primjerima rada naših partnerskih organizacija te i na taj način pokazujemo koliko dobrog donosi ova naša priča.

Amila Ibrahimović
volonterka Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa
Stariji brat, starija sestra