Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:
Slider 4:

Blog

Zajednički sastanak koordinatora i koordinatorica

Vijesti

Zajednički sastanak koordinatora i koordinatorica

U petak 31.1.2020. održali smo zajednički susret svih koordinatora i koordinatorica koje su u svojim organizacijama zaduženi za implementaciju projekta Stariji brat, starija sestra u 2019/2020 godini. Susret je održan u prostorijama MFS EMMAUS u Klokotnici – Doboj Istok na kojem su pored koordinatora* MFS EMMAUS-a prisustvovali i koordinatori iz Omladinskog centra Vermont iz Brčkog, UG Budućnost iz Modriče, Udruženja Zemlja djeca u BiH iz Tuzle, Centra za psihološku podršku Sensus iz Mostara i Udruženja za prevenciju ovisnosti Narko Ne iz Sarajeva.

Cilj sastanka je bio da se koordinatori međusobno upoznaju i da podijele svoje dosadašnje iskustvo u projektu. Kroz igru sa kreativnim karticama smo pričali o trenutnom stanju u projektu u svakoj od organizacija, ali i izazovima koji su se pojavili kroz projektni ciklus. Medina iz Mostara kaže kako je u projektu zasad sunčano kao i u Mostaru, a Nataša iz Modriče kaže kako su tek zarezali dio ciklusa kao organizacija koja prvi put implementira ovaj projekt i smatra da su na dobrom putu.

Drugi dio sastanka smo posvetili izazovima sa kojima se koordinatori i koordinatorice susreću u radu sa djecom i volonterima*. Najčešće su to mali broj zainteresiranih volontera, pogotovo u manjim sredinama, zatim usklađivanje termina druženja djece i volontera, te odgovornost volontera i pristup samoj djeci. Pored toga tu su i poteškoće administrativne i finansijske prirode, te izazovi u komunikaciji sa roditeljima i starateljima djece. Koordinatorice koje imaju više iskustva su radu sa djecom i mladima podijelile su svoje savjete mlađim koordinatorima i ohrabrili ih u njihovom daljnjem radu.

Razgovarali smo i o dodatnim edukacijama za koordinatore i razvili okvirni plan za posjete i sastanke tokom trajanja ovog ciklusa projekta.

Ovom prilikom se zahvaljujemo MFS EMMAUS što su nas srdačno ugostili i dali na korištenje svoje prostorije u Klokotnici. Praksa promjene lokacije zajedničkih sastanaka koordinatora se pokazala dobrom, te i naredni sastanak planiramo u nekom drugom gradu.

Ivana Radić

* Fondacija Stariji brat, starija sestra promovira rodno korektan/senzitivan jezik. U tekstovima u kojima se koristi samo jedan rod, a iz konteksta je jasno da se odnosi na oba roda, razlog korištenja jednog roda je ustupak lakšoj čitljivosti teksta.