O nama

Vijesti

Aug

22

Iskustvo volonterke

Dešavalo mi se nebrojeno puta u životu da ljudi, nakon što čuju moje ime, preinače isto u Emina, Jasmina...i mnoge druge verzije. No dobro se sjećam, da me je ona posmatrala i slušala tako pažljivo, upijala sve što sam mogla biti na taj prvi pogled i jasno je upamtila moje ime u istinskoj verziji. Zovem se Esmina, i jednog dana odlučila sam da udovoljim svojoj želji i znatiželji o volontiranju. Tvrdim da sam imala sreće, i postala sam dio projekta SBSS, te dobila najposebniju mlađu sestru. Iskreno, osjećala sam strah, obzirom da sam sama uvijek bila u ulozi mlađe sestre u svom životu te nisam imala stvarno iskustvo brige o nekome mlađem, ali stvarni razlozi za strah nisu postojali. Moja seka me je prihvatila, i baš neki dan tokom druženja je, navodeći sličnosti koje imamo, izjavila da smo zaista kao prave sestre. Sličnosti su me zaista iznenadile, jer me odista podsjeća na mlađu mene.

Lijepo mi je vidjeti kako je to brinuti se za jednu malu osobu koja raste, i uživati sa njom. Ili kako je to zaslužiti povjerenje jednog djeteta, gledati je kako se postepeno oslobađa svakim druženjem, do

onoga kada čujete da vam kaže ono što sigurno ne bi svakome. Ili kako nešto kaže, i čeka moju reakciju, mišljenje, odgovor. Između bezazlenih trčkaranja od maslačka do maslačka, ona raste i

oblikuje se što iznutra što izvana, i divno je moći biti tu za nju. Napraviti razliku u njenom životu, samim tim što napravite razliku u njenom jednom danu sedmično. Smanjite njenu usamljenost, nasmijete je, utješite je, saslušate je, razgovarate s njom i u svemu tome, zabavite se. Iskreno, jer djeca su takva. I što je najbolje, pruže vam sve to nazad, ako ne i više. Jer ne mjere i ne kalkulišu, prosto vas vole. Većina nas sanja o tome da napravi razliku u ovom svijetu, na grandiozne načine.

Smatram da je postati prijatelj, podrška i brat/sestra jednom djetetu zaista grandiozno. Drago mi je što sam prihvatila ovu priliku te učinila i moje i njeno srce bogatijim, prijateljstvom i ljubavlju, blagom koje ćemo uvijek pamtiti.


Vijest iz Udruženje Zemlja djece u BiH