O nama

Vijesti

Feb

06

Još uvijek smo starija braća i sestre!

 

 

Javni poziv za učlanjenje u Alumni grupu Stariji brat starija sestra

 


Da li ste volontirali nekad u projektu Stariji brat, starija sestra u Bosni i Hercegovini?

Družili ste se godinu dana sa svojim mlađim bratom ili sestrom, ili se još uvijek družite?

Bili ste dio projekta kao dijete, a sada ste punoljetna osoba?

Da li biste voljeli ponovo uspostaviti kontakt sa svojom mlađom i/ili starijom braćom i sestrama?

 

Na pravom ste mjestu, jer okupljamo ponovo naše nekadašnje volontere i djecu.

 

Alumni grupa Stariji brat, starija sestra je neformalna grupa bivših volontera i učesnika programa Stariji brat, starija sestra (SBSS). Svrha okupljanja Alumni grupe ogleda se u:

·         širenju priče o pozitivnom utjecaju programa Stariji brat, starija sestra na djecu u riziku i društvo u cjelini

·         promocija filantropije i fundraisinga za fond Stariji brat, starija sestra kako bi što više djece u riziku dobilo priliku na druženje sa svojim starijim bratom ili sestrom

·         mogućnost međusobnog povezivanja i komunikacije kroz forum na web platformi fondacije www.mentorstvo.ba

 

Članstvo u Alumni grupi SBSS se bazira na dobrovoljnom principu i sve aktivnosti Alumni grupa radi volonterski.

 

Dio Alumni grupe možete postati popunjavanjem kratkog upitnika na linku: http://bit.ly/2OvzfU6

 

Nakon popunjavanja upitnika, dobit ćete potvrdu putem e-maila o registraciji i načinu korištenja Foruma Mentorstvo.ba

 

Program Stariji brat starija sestra u Bosni i Hercegovini se kroz Mrežu SBSS BiH realizirao od 2004. godine u sljedećim gradovima: Banjaluka, Travnik, Zenica, Tuzla, Sarajevo, Mostar, Bijeljina, Modriča, Doboj i Brčko. Sada je Fondacija Stariji brat, starija sestra preuzela naslijeđe Mreže SBSS BiH i kroz osnaživanje partnerskih organizacija, volontera i saradnju sa institucijama nastoji omogućiti realiziranje mentorskih programa pružajući pozitivne modele ponašanja za djecu i mlade širom BiH.

 

 Tokom ovih 16 godina postojanja programa Stariji brat, starija sestra u Bosni i Hercegovini prošlo je oko 1400 volontera i volonterki i isto toliko djece. Velik broj te djece su sad odrasli uspješni ljudi koji za svoje inkluzivno odrastanje mogu zahvaliti svom starijem bratu ili sestri. Često se i oni sami nakon punoljetnosti javljaju da volontiraju i na taj način dadnu svoj doprinos budućim generacijama.  Danas u većini gradova u BiH, ali i šire, može se naći neko tko je na neki način bio povezan sa ovom pričom. Iz istog razloga se javila želja i potreba za uvezivanjem nekadašnjih volontera radi razmjene iskustava i ukazivanja na dobrobit mentorskih programa kao što je SBSS.  


* Fondacija Stariji brat, starija sestra promovira rodno korektan/senzitivan jezik. U tekstovima u kojima se koristi samo jedan rod, a iz konteksta je jasno da se odnosi na oba roda, razlog korištenja jednog roda je ustupak lakšoj čitljivosti teksta.