O nama

Vijesti

Online starija braća i sestre


Tko bi rekao da je moguće biti online stariji brat ili starija sestra?


Naši volonteri i volonterke nisu prekinuli svoja druženja sa mlađom braćom i sestrama usred pojave pandemije korona virusa u našoj zemlji, već su nastavili i dalje se družiti, ali u online izdanju.


Krajem jula završen je još jedan projektni ciklus, a ono po čemu ćemo pamtiti ovu godinu je prelazak na online druženja.

 Tokom mjeseca juna i jula održali smo online monitoring sastanke sa našim koordinatoricama, te smo ih pitali za njihova iskustva online druženja.


Kod nekih organizacija je bilo teško u početku objasniti djeci i roditeljima/starateljima zašto i kako nastavljamo druženja u projektu, bilo je i otpora od strane volontera i volonterki. Međutim, nitko od njih nije htio da prekine kontakt sa svojom mlađom braćom i sestrama iz projekta, a viđanja nisu bila dozvoljena, tako da su se prilagodili situaciji. Prvo su koordinatorice bile te koje su morale da nauče više o korištenju online alata, pa su onda to znanje prenijele na volontere i  djecu. Naravno, veliki naglasak je stavljen na korištenje alata sigurnih za djecu, ali i općenito o sigurnosti na internetu za djecu i volontere. Individualna druženja su bila većinom preko Zoom-a, Viber-a ili telefona, gdje su volonteri bili zaduženi najviše za zabavne aktivnosti koje djeca mogu raditi kući tokom izolacije kao što su razne društvene igre, sportske aktivnosti, razni hobiji i sl, a pomagali su im i oko online nastave. 


Nekoliko koordinatorica je izjavilo da su se čak neki parovi (djeca i volonteri)  više zbližili tokom ovog online druženja s obzirom da inače zbog školskih obveza djece i obveza volontera nisu bili u mogućnosti da se češće viđaju.


A online grupne radionice su priča za sebe. Skoro pa nemoguće okupiti sviju u isto vrijeme, ali onaj broj djece i volontera koji su sudjelovali, kažu da im je bilo vrlo zabavno i korisno.  Volonteri također naglašavaju da su im individualni savjetodavni sastanci sa koordinatoricama mnogo značili tokom ove pandemije korona virusa.


Organizacije koje su ove godine prvi put uključene u realizaciju ovog projekta, kažu da im je najveći izazov bilo privući volontere da se uključe u projekt uzevši u obzir da su manje sredine u pitanju i da je broj mladih ljudi ograničen i preokupiran obvezama.


Uzevši u obzir čitavu situaciju i vanredno stanje u našoj državi, koordinatorice su zadovoljne ostvarenim rezultatima, kao i mi u Fondaciji.  Nadamo se da će nam novi ciklus donijeti povoljnije okruženje, pa ćemo kombinovati online i offline druženja.


Ivana Radić