Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:
Slider 4:
Slider 5:

Blog

Bogatstvo se mjeri iskrenim osmijehom

Vijesti

Bogatstvo se mjeri iskrenim osmijehom

S ponosom objavljujemo podatak da se program Stariji brat, starija sestra već sedam godina uspješno realizuje i u Travniku, tačnije uCentru za edukaciju mladih (CEM), gdje nas je srdačno ugostila koordinatorica Amela Mrakić, sa kojom smo imali priliku razgovarati i čuti njene utiske o radu na ovom Programu, komunikaciji sa volonterima i djecom, planovima za budućnost kao i samom načinu implementacije Programa u Travniku.
Izuzetno dobrom suradnjom sa kolegama iz Centra za socijalni rad Travnik, vrhunskom komunikacijom sa volonterima, djecom i njihovim roditeljima, svakim danom se trudimo djeci u Programu pokazati da smo tu za njih i njihovo bolje sutra. Kroz stalnu podršku volonterima i princip rada, u kojem je glavni cilj najbolji interes djeteta, plan nam je da svi sudionici znaju kolika je važnost ovakvog kontinuiranog rada sa djecom“, riječi su kojima je Amela započela sa predstavljanjem implementacije programa Stariji brat, starija sestra.

Koja je bila motivacija Centra za edukaciju mladih da se pridruži jednom ovakvom programu, tj da počne sa implementacijom?

Kao izuzetno uspješna nevladina organizacija, Centar za edukaciju mladih Travnik od 1998. godine uspješno radi sa mladima. Taj rad je od samog početka podrazumijevao standardizovane metode te certificirane omladinske radnike koji su na adekvatan način mladima pružali neformalno obrazovanje.
Kako sam i sama bila volonter CEM-a, ličnim iskustvom potvrđujem da se radilo o timu itekako profesionalnih ljudi, koji su kroz različite setove kvalitetnih radionica, mladima pokazivali njihov značaj u društvu i „davali im krila“ za razvoj, kako novih vještina, tako i razne načine kako svojim zalaganjem mogu stvarati pozitivne društvene promjene.
Zahvaljujući takvom timu ljudi, 2013. godine odlučili smo napraviti korak više i načiniti promjene kada je u pitanju zaštita djece u riziku te smo stupili u kontakt sa
Udruženjem za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, te kasnije i Fondacijom Stariji brat, starija sestra i zajedničkim radom dolazimo sve do današnjih uspješnih rezultata.

Kakav je bio početak implementiranja Programa u CEM-u?

Prije svega, vrhunska suradnja sa kolegama iz Centra za socijalni rad Travnik, koja je tu od početka, pomogla je da Program na pravi način bude predstavljen široj javnosti, a najvažnije mladim ljudima, koji su danas starija braća i sestre. Nakon što smo okupili mlade ljude, zajedno sa kolegama iz Centra za socijalni rad održali smo uvodne sastanke i edukacije na kojima smo mlade detaljno upoznali sa Programom, objasnili im šta sve podrazumijeva uloga starijeg brata/starije sestre te razgovarali s njima o očekivanjima od angažmana.

Možeš li nam izdvojiti jedan poseban trenutak u ovom ciklusu?

Bilo je mnogo lijepih trenutaka koji su obilježili ovaj ciklus ali definitivno jedan od onih koje ću dugo pamtiti su vezani za djevojčicu koja, zahvaljujući jakom trudu i istrajnosti svoje volonterke, danas ima zdrave i lijepe zube, kvalitetnu obuću ali najvažnije od svega – ima prijateljicu, podršku i pravog uzora.
Uspjeli smo da ni jedno naše dijete nije odvojeno od svojih roditelja, da koliko toliko uspijevamo sačuvati porodice; uspjeli smo djevojčici popraviti sve zubiće i vratiti njen iskren osmjeh na lice; uspjeli smo dječaka kojemu je san postati postati policajac upoznati sa policajkom i omogućiti im super druženje; uspjeli smo dati podršku našoj volonterki/bibliotekarki koja piše priče za djecu i aplauzom nagraditi njen trud; uspjeli smo našoj dvojici mlađe braće doći na njihovu predstavu i biti toliko uzbuđeni zbog svakog njihovog pojavljivanja na sceni i dati im najgromoglasniji aplauz uz navijačke poklike… Uspjeli smo sa roditeljima popiti kafu i pretresti sve strahove i nemire koje imaju; uspjeli smo sjesti sa volonterima na iftar i uživati dok smo jeli Uskršnje kolače i nema šta nismo uspjeli... duše promijeniti i obogatiti…

Šta je to što biste željeli promijeniti u narednom ciklusu implementacije?

Obzirom da su iza nas itekako dobri rezultati rada na ovom programu, planiramo raditi na većoj zaštiti djece i mladih na lokalnom ali i širem nivou. Želimo obezbijediti dugoročne pozitivne promjene za djecu i u ruralnim područjima Travnika.
Kroz ovaj program djeci u riziku omogućujemo kontinuirano unaprjeđenje njihovih socijalnih vještina te aktivno radimo na tome da oni (djeca) ne budu samo pasivni posmatrači dešavanja oko sebe, nego da budu aktivni članovi svoje zajednice i kasnije radno sposobne ličnosti sa sposobnostima kritičkog razmišljanja, otvorenim pristupom, željom za ulaganje u sebe te da se ne boje prigrliti bilo koju šansu za bolju budućnost i život koja se stvori pred njima.

Intervju radila:
Amila Ibrahimović, volonterka Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra