Slider 1: Svakog dana naučiš nešto novo
Slider 2: Svakog dana naučiš nešto novo
Slider 3: Svakog dana naučiš nešto novo

Blog

Svakog dana naučiš nešto novo

Volonterska priča

Svakog dana naučiš nešto novo

Danilo Ciganović, apsolvent master studija psihologije i volonter Centra za djecu, mlade i porodicu Laktaši, sa svojim mlađim bratom ispričao nam je nekoliko detalja o vremenu koje provode zajedno. Danilo je drugi stariji brat dječaku i odlično se slažu.

Ovaj stariji brat već je bio član Udruženja Nova generacija u Banjaluci, gdje je radio na grupnim aktivnostima, a onda se, u Laktašima, posvetio svom mlađem bratu i individualnim druženjima.
“.. ovo je najmanje što mogu da uradim”, kaže on. Volontirati se odlučio kako bi kvalitetno ispunio svoje slobodno vrijeme. “Evo ja kao stariji brat volio bih preporučiti svim zainteresiranim momcima, jako je važno, malo nas je ko volontera, dobri smo roll-modeli i lako će se za nas vezati muška djeca. I mislim da je ovo stvarno ispunjavajuće.”

Sa svojim mlađim bratom razgovara o mnogočemu - o drugarima, školi, simpatijama… a okušali su se i u šahu i pikadu. Budući da mlađi brat svoje slobodno vrijeme provodi igrajući fudbal i šah, ne iznenađuje da je u svakoj partiji odnio pobjedu. Danilo mu je zahvalan što od njega uči poteze, a pobjedom mu je uspio uzvratiti kada su igrali pikada. U planu im je okušati se i u kuglanju, a onda sa sportskih, preći na kulturne aktivnosti, posjetiti kino i pogledati barem jednu pozorišnu predstavu.

Dječaku je najbitnije to što se nikada nisu posvađali, rado provodi vrijeme sa svojim starijim bratom. U slobodno se vrijeme, pored šaha i fudbala, interesuje i za geografiju i o njoj zna mnogo. Danilo se, pak, s druge strane malo teže snalazi: “Bila je jedna smiješna scena, kad smo išli u rekreativnu zonu u Laktašima i malo smo bili sporiji od ostatka grupe i kao, mi ćemo bit sad pametni, ići ćemo nekom prečicom, na kraju slijepa ulica. Na kraju smo došli zadnji, išli okolo, naokolo, ali dobro. Malo smo se pravili pametni, iako to nije bilo najbolje rješenje.”
“On se pravio pametan”, odvratio je sa osmijehom njegov mlađi brat.

Odnos ova dva brata uistinu inspiriše, budući da oni svakodnevno uče nešto novo jedan od drugog, slobodno razgovaraju i zajednički planiraju vrijeme koje imaju na raspolaganju.

Tekst pripremila:
Iman Muratović
Asistentica za odnose s javnošću i fundraising
Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa “Stariji brat, starija sestra”