Slider 1:
Slider 2:

Blog

Cijeniti sitnice znači biti istinski sretan

Vijesti

Cijeniti sitnice znači biti istinski sretan

Da mladi ljudi iz BiH imaju potencijal, želju i motivaciju za činjenje pozitivnih promjena, kako za društvo u cjelini tako i za same sebe, pokazuje i vrijedna ekipa iz omladinskog udruženja REaktiv iz Zenice, čija je misija: “Aktivirati neaktivne mlade, REaktivirati one koji su to postali i aktivne učiniti još aktivnijim”.
Sa ovim sjajnim mladim ljudima imali smo priliku surađivati prethodni ciklus na programu Stariji brat, starija sestra a prilikom naše posjete, svoju volontersku priču s nama je podijelila starija sestraElvedina Omerović, studentica završne godine na Islamsko-pedagoškom fakultetu u Zenici.

“Kako se moj fakultet i odsjek bazira na pomoći onima koji su u potrebi, uvidjela sam da je upravo ovaj program ono što mi može biti od velike koristi za napredovanje. Obzirom da nikad prije nisam imala priliku volontirati i sve mi je bilo novo, iskreno kažem da sam itekako sretna i zadovoljna od samog početka – od edukacije, aktivnosti, druženja sa drugim volonterima te prvog susreta sa djevojčicom.
Na početku našeg druženja, moja mlađa sestra i nije bila toliko pričljiva, što ja u potpunosti razumijem jer je i njoj sve to bilo novo i drugačije. Srećom, ta njena šutljivost nije dugo potrajala obzirom da smo, zajedno stvarajući uvijek lijepu atmosferu, ubrzo navikle jedna na drugu i iznova pronalazile načine za uživanje na druženjima. Obje smo voljele šetati, istraživati neke nove stvari, igrati zanimljive igrice te crtati ili bojiti. Uvijek smo zajedno planirale kako ćemo provesti druženje te su pored zabavnih tu bili i edukativni sati, kada smo zajedno vježbale tablicu množenja ili učile engleski jezik.
Zahvaljujući angažmanu na ovom programu, naučila sam da trebamo znati cijeniti svaku sitnicu, da smo radosni sa malim stvarima jer ako cijenimo sitnice sigurno ćemo poslije cijeniti i nešto veće. Kroz druženja sa mojom mlađom sestrom uvidjela sam koliko me rad sa djecom ispunjava i uljepšava mi dane.“

Za kraj našeg druženja sa Elvedinom, njena mlađa sestra nam je ukratko ispričala kako ona uživa u njihovim druženjima: „Moja starija sestra je baš lijepa i slatka. Kada sam je prvi put vidjela, znala sam da će mi biti lijepo sa njom. Obišle smo kino, muzej, biblioteku, džamije, nekoliko uzvišenja iznad Zenice, slastičarne; igrale smo karti, pikada, stolnog tenisa, fudbala, kvizova, zagonetki, monopola i još svašta. Baš mi je sa njom zanimljivo i svaki put kada se trebamo rastati, meni bude žao.“

Intervju uradila:
Amila Ibrahimović, volonterka Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra