Slider 1:
Slider 2:

Blog

Ja sam stariji brat, a ti?

Vijesti

Ja sam stariji brat, a ti?


INTERVJU: Rijad Maglić // Ja sam stariji brat, a ti?

Program „Stariji brat, starija sestra" nastao je kao težnja da se kroz volonterski rad, društveno koristan angažman mladih i odraslih doprinese socijalnom uključivanju djece, poboljšanju socijalne kohezije i socijalne pravde u bosanskohercegovačkom društvu. Novim načinom rada u kojem učestvuju vladine i nevladine organizacije kao partneri podržava se proces reforme sistema socijalne zaštite u BiH. U ovom projektu i sami volonteri prolaze kroz jedan vid preispitivanja samih sebe, preuzimanja odgovornosti i razvijaju želju za unapređenjem kako sebe tako i svoje lokalne zajednice, a pri tome motivišu i djecu da urade isto.

Timski rad, zajedništvo, podrška, povjerenje, ljubav i nova prijateljstva glavne odrednice projekta SBSS primjetne su i u druženju djece i volontera iz Travnika.

S nama je Rijad Maglić (19) student i volonter projekta SBSS Centra za edukaciju mladih u Travniku, koji će nam u nastavku podijeliti svoju priču.

Za projekat SBSS na kojem trenutno volontiram sam čuo preko Centra za edukaciju mladih - CEM, Travnik. Na internetu sam pronašao dodatne informacije, razgovarao sam sa prijateljima o njihovim iskustvima i odlučio da se i sam uključim. Jedan od razloga je taj što volontiranje smatram kvalitetno utrošenim vremenom. Prilikom volonterskog rada mi rastemo, postajemo odgovorniji i svakako korisniji članovi društva i zajednice koje smo dio. S druge strane, projekat SBBS spaja volontere i djecu, i taj rad sa djecom mi se činio zanimljivim s obzirom da ja nemam brata niti sestru. Htio sam između ostalog da vidim kako je to brinuti se za nekog mlađeg, kako je to biti podrška i uzor. Nakon prijave, prošao sam edukaciju sa koordinatoricom projekta i nedugo nakon toga upoznao mog mlađeg brata. U pitanju je dječak od 12 godina, jako znatiželjan, željan društva, razgovora i uvijek spreman za neka zanimljiva dešavanja. Djeca ovim projektom prvenstveno dobiju priliku za sve to. Na neki način izađu iz svakodnevnog okruženja, imaju priliku da se grupno druže kako jedni s drugima tako i s drugim volonterima u centru. S tim u vezi, korisno je, uzbudljivo i jako zanimljivo biti dio ove priče.

U početku sam imao tremu, ali naravno kasnije kada smo se upoznali sve je nekako bilo prirodno, spontano i sada smo već jako dobar tim. Moj mlađi brat i ja smo naša druženja podijelili na dvije vrste. Naime, radi se od edukativnom druženju i druženju zabavnog karaktera. Na edukativnom druženju učimo npr. matematiku, engleski, odnosno pomažem mu prilikom izrade zadaće kao i u dodatnom učenju pojedinih predmeta. Primjetio sam da je moj mlađi brat sada dosta bolji što se tiče uspjeha u školi, mnogo više se trudi i interesuje za školske obaveze. Ta pozitivna promjena mi je na neki način dala motivaciju da nastavim da ga podržavam u svemu tome što i vrlo rado radim. Izdvojio bih naše druženje kada smo imali mini edukacije korištenja laptopa. S obzirom da sam student informatike odlučio sam da mu dodatno pojasnim neke funkcije laptopa, a on je bio fasciniran. Rekao je da bi volio da tako može da uči i u školi, jer je do tada mislio da učenje informatike nije zanimljivo.

Kao što sam ranije spomenuo ja sam odrastao bez starijeg brata i posebno me usrećuje da ja sada nekome mogu olakšati suočavanje s ovim i sličnim problemima jer znam koliko bi mi značilo da sam tada osim roditelja imao nekog da mi pomaže u svakodnevnim životnim izazovima. Što se tiče druženja zabavnog karaktera, tada se naravno družimo u gradu, šetamo, ili odlazimo u park, ili prosto odemo u neku slastičarnu da razgovaramo uz neki dobar kolač. Tada razgovaramo o tome kako smo proveli vrijeme od zadnjeg druženja, prepričavamo šta nam se to zanimljivo desilo. Ponekad su to konstruktivni razgovori, kako da postupi ili šta je trebao da uradi u nekoj specifičnoj situaciji.

Volontiranje je aktivnost koja se obavlja bez financijske dobiti. Primjetno je da ljudi zbog toga i ne žele da volontiraju jer ne vide neke koristi od svega toga. Međutim volontiranje je obavljanje aktivnosti od opšteg interesa, za opšte dobro kao i za dobro drugog lica. Sjajan način da upoznate nove ljude, doprinesete boljitku zajednice, steknete nova znanja i naravno steknete dobru stavku za CV. Preporučio bih svima da iskoristite sve mogućnosti volontiranja i u isto vrijeme unaprijede sebe i svoje okruženje i nekome učine život kavaltetnijim i boljim.

Priredila: Sanela Šehić, volonterka