Slider 1: Ko kaže da ti to ne možeš?
Slider 2: Ko kaže da ti to ne možeš?
Slider 3: Ko kaže da ti to ne možeš?

Blog

Ko kaže da ti to ne možeš?

Volonterska priča

Ko kaže da ti to ne možeš?

„Hoćeš li opet biti moja volonterka“, pitanje njenog mlađeg brata, Nudžejma je izdvojila kao jedan od najposebnijih trenutaka njihovog druženja.

Nudžejma Kasumović, socijalna pedagoginja i volonterka Centra za edukaciju mladih iz Travnika, i njen mlađi brat podijelili su sa nama priču o druženju i zajednički provedenom vremenu. S Programom se upoznala za vrijeme studija, ali je odlučila učestvovati tek kada je bila sigurna da će imati dovoljno vremena za posvetiti programu. „Smatram da su oni samo djeca i da što više trebaju da uživaju u igri i druženju... Želim da, kad se sjeti ovih druženja, da mu ostane lijepa uspomena na taj dio djetinjstva.“, podijelila je sa nama ova starija sestra.

Za svog mlađeg brata kaže da je živ dječak i da, iako brzo savlada gradivo, ipak malo više voli loptu – on, naravno, kada poraste želi biti fudbaler!

Otkrili su nam da nisu imali poteškoća – odmah su se uklopili i odlučili se posvetiti druženju i zezanju, a ne nečemu što je u vezi sa školom. U prostorijama Centra za edukaciju mladih radili su kreativne radionice, na različite teme, poput: osjećanja, samopoštovanja, izrade čestitki za 8. mart i Bajram, a tokom radionica su, svakako i razgovarali na pomenute teme.

Dječak nam je ispričao kako je sa svojom starijom sestrom išao u Zenicu, u Muzej, kao i na Stari grad: „Na Starom gradu smo pravili posude od gline, a ja nisam znao da se to može tako praviti.“ Podijelio je sa nama i jednu anegdotu: „Kad smo bili u Zenici, na Nogometnom savezu, na terenu i onda nam je taj čovjek rekao da će nam pokloniti loptu, a ako se budemo svađali, nećemo dobiti loptu. Onda smo mi slušali.“

Kada prođe nekoliko dana od posljednjeg druženja, Nudžejmi mlađi brat šalje poruke kako bi saznao kada će se ponovno družiti. To joj, priznala je, daje snagu da ubuduće nastavi planirati njihove zajedničke aktivnosti. Pjesma koja bi opisala njihovo druženje, prema mišljenju ove starije sestre je pjesme Selene Gomez Who Says (bhs, ko kaže), upravo zbog stihova koji glase „Ko kaže da ti to ne možeš“...

Tekst pripremile:

Amila Ibrahimović, volonterka
Iman Muratović, asistentica za odnose s javnošću i fundraising
Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra