Slider 1: Nas dvojica smo najbolji prijatelji
Slider 2: Nas dvojica smo najbolji prijatelji
Slider 3: Nas dvojica smo najbolji prijatelji

Blog

Nas dvojica smo najbolji prijatelji

Vijesti

Nas dvojica smo najbolji prijatelji

Slijedi nam još jedna inspirativna priča volontera Dženana i njegovog mlađeg brata. 21-ogodišnji Dženan Bajrić iz Tuzle, student je treće godine Odsjeka za poremećaje u ponašanju na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu, kojem je ovo prva godina u programu Stariji brat, starija sestra. Za program je saznao na fakultetu te se odmah pri sljedećem prijavnom ciklusu odlučio prijaviti na volonterinje i na taj način dati svoj doprinos. “Imamo određena druženja gdje dijete učim da bude što društvenije biće i što više uključen u zajednicu te da bude prihvaćeniji, kako bi mu to pomoglo dalje u svakodnevnom životu.”- istakao je na početku našeg razgovora Dženan.

Sa svojim mlađim bratom Dženan se druži zahvaljujući Udruženju “Zemlja djece u BiH”, a koja ovaj program uspješno implementira dugi niz godina. Od samog upoznavanja, njih dvojica uživaju u kvalitetnom zajedničkom druženu, igrajući društvene igre, poput bilijara, odlazeći na sok i ručak, te gradeći prijateljski odnos, ispunjen posvećenošću, podrškom i razumijevanjem a zajedničko vrijeme opisali su kao “ Druženje i pozitiva! ”

Kada smo pitali našeg volontera Dženana da nam opiše svog mlađeg brata, istakao je sljedeće: “ Moj mlađi brat je, prije svega, vrlo inteligentno dijete. Spreman je da pomogne drugima, požrtvovan je, iako je jako mlad. Opisao bih ga kao osobu koja, ne samo da će izaći u susret, nego i biti spreman da učini da ti budeš sretan. Ima mnogo razumijevanja, a dosta toga je naučio o kulturi življenja, bontonu te odnosu prema drugim ljudima kroz naša druženja, iako ih nije bilo mnogo, obzirom da se družimo tek godinu dana.”

Na pitanje mlađem bratu kako bi dao naziv druženju sa svojim starijim bratom Dženanom, rekao je: “Nas dvojica smo najbolji prijatelji! "

Za kraj, naš volonter Dženan uz osmijeh je poručio da je volontiranje izuzetno dobar poziv za sve ljude, te da uvijek treba krenuti od nečega i zacrtati sebi određeni cilj koji bismo mogli ostvariti. Naglasio je da je sami aktivizam mladih te uključenost da se promijeni okolina, ono što nas može popraviti kao narod. “Mladi su oni koji mogu promijeniti iz korijena sredinu u kojoj živimo.”

Intervju radila:
Farah Ćosić, volonterka Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa
Stariji brat, starija sestra