Slider 1:
Slider 2:

Blog

SBSS - Most koji spaja

Vijesti

SBSS - Most koji spaja

INTERVJU: Ivana Barać // SBSS - Most koji spaja

Projekat SBSS u Bosni i Hercegovini se kroz Mrežu SBSS BiH realizirao od 2004. godine u sljedećim gradovima: Banja Luka, Travnik, Zenica, Tuzla, Sarajevo, Mostar, Bijeljina, Modriča, Doboj i Brčko.
Naša sugovornica ovaj put je Ivana Barać, MA psihologije, volonterka projekta SBSS u Mostaru koji se provodi uz pomoć Centra za psihološku podršku “Sensus”.

Moja volonterska priča u projektu SBSS je počela od novembra 2019. godine. Uključivanjem u ovaj projekat u prvom redu pruža vam se mogućnost da djeci život učinite drugačijim, ljepšim i svakako bogatijim. S druge strane, rad sa djecom je neobičan, zanimljiv i izazovan, tu se stalno nešto dešava, te je ovo dobra prilika za usvajanje praktičnih znanja i vještina. Potražila sam na internetu dodatne informacije vezano za prijavu i prijavila se. Nakon intervjua i edukativne radionice počinje moja priča.

Na početku sam osjećala blagu zabrinutost koju izazivaju te neke nove situacije, iščekivanje prvog susreta, hiljadu pitanja, kako i na koji način uspostaviti komunikaciju, šta ako joj se ne svidim itd. Naime, moja mlađa sestra i ja upoznale smo se u domu uz prisustvo socijalnog radnika. Sjećam se tihe djevojčice na prvom susretu koja je sa mnom razgovarala kratko, a sada je to jedan poseban odnos. Rekli su mi da je to jedna divna djevojčica, u šta sam se odmah uvjerila i odmah pri upoznavanju javila se misao “Mi to možemo”.

Moja mlađa sestra kao jedna skromna i jednostavna osoba, na početku nije željela biti nametljiva pa smo se družile na mjestima koja bih ja predložila. Vremenom se navikla na mene, uz moju podršku počela da učestvuje u planiranju naših druženja kao i razgovora različitih tematika gdje posebno uživamo. Ona je jako radoznala, mnogo čita, zainteresovana je za različite oblasti čak sam i sama naučila dosta od nje kao i ona od mene. Tu sam počela da primjećujem svoj utjecaj na moju mlađu sestru i postala sam na neki način svjesna svog utjecaja na njen život. Primjerice, naši izlasci sada podrazumijevaju duge razgovore uz neki napitak ili šetnje gadom ili obilazak tako nekih aktualnih mjesta. Tako malo joj je potrebno da bude zadovoljna, primijetila sam da je njoj najvažnije da ima taj neki osjećaj da je neko tu za nju, da je sluša, i da učestvuje u razgovoru. Rado priča o filmovima, raznim knjigama, nauci i religiji. Posebno su mi zanimljivi naši razgovori na temu religije, s obzirom da smo različite religije pa je nekako zanimljivo čuti i naučiti nešto drugačije, ali i podijeliti s nekim svoja znanja. Ne mogu da objasnim koliko je lijep osjećaj kada vidite da je neko stekao toliko povjerenje u vas da vam ispriča svoju priču, da vam se povjeri, da traži savjet s obzirom da si na početku za njega bio potpuni stranac. Izdvojila bih također jedan od naših izlazaka gdje smo išle u posjetu starom dijelu grada. Naime, ja sam spomenula nekad da nisam tu bila, a ona je već naredni put predložila da idemo baš tu. Osjetila sam neku čudnu toplinu jer je to za mene značilo da i ona želi da na svoj način učini zanimljivim naše izlaske i na tom sam joj mnogo zahvalna.

Na grupnim sastancima volontera ovog projekta sam dobila mogućnost da se bolje upoznam s problemima s kojima se susreću djeca, da ih bolje razumijem i da kroz razgovor jedni s drugima pokušamo doći do najboljih rješenja. Najbitnije mi je bilo da vidim da su djeca barem malo sretnija i zadovoljnija što se kasnije i pokazalo, oni sa nestrpljenjem čekaju naredni susret sa svojim volonterima gdje je mnogo smijeha i zabave. U instituciji imaju sve što im je potrebno od hrane, pribora za školu itd. i mnogo dešavanja. Ali vidi se ta potreba za povezanosti sa jednom osobom, za tom nekom pažnjom i podrškom usmjerenom samo njima, što svakako mogu dobiti kroz ovaj projekat. S tim u vezi, cilj mi je da nastavim s volontiranjem i da i dalje budem podrška djeci kojoj je to prijeko potrebno. Što se tiče moje mlađe sestre, pokušat ću održati kontakt s njom i nastaviti naša druženja i nakon završetka našeg planiranog druženja u projektu.

Nemojte se truditi da samo vi budete dobri, već da i svijet što ga iza sebe ostavljate postane ne samo dobar već bolji i sretniji uz vašu pomoć, učešćem u ovom projektu možete postići baš to.

Priredila: Sanela Šehić, volonterka