Slider 1: Svijet je lijep kada sanjamo
Slider 2: Svijet je lijep kada sanjamo
Slider 3: Svijet je lijep kada sanjamo

Blog

Svijet je lijep kada sanjamo

Vijesti

Svijet je lijep kada sanjamo

Još jednu u nizu inspirativnih priča o vrijednosti volontiranja unutar programa Stariji brat, starija sestra donosi nam dvadeset dvogodišnji Dženan Sjedinović, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Za ulogu starijeg brata kao volonter udruženja Zemlja djece u BiH iz Tuzle, odlučio se unazad godinu dana, s namjerom da vrijednosti koje sa sobom nosi te iskustvo koje je dosada kroz život stekao, razmjeni sa svojim mlađim bratom.

Ono što Dženan, kao i gotovo svi volonteri, nastoji istaći, jeste značaj aktivizma i angažmana u društvu te težnja ka pružanju svog doprinosa zajednici, ma kakav vid doprinosa bio. “Naravno, ništa nije moguće ostvariti preko noći, ali mali koraci nas vode nečemu većem. Pokušavam biti primjer kako treba, kako pokušati nešto ostvariti.”, uz osmijeh nam je objašnjavao Dženan.

Kada smo pitali Dženana šta ga je, između ostalog, navelo na odluku da pruži doprinos u ovom programu, istakao je: “Ja sam jedinac, tako da nisam imao starijeg brata ili sestru, te smatram da na taj način mogu doprijeniti da se moj ‘mlađi brat’ osjeća bolje.”

Kroz razgovor sa našim volonterom i njegovim mlađim bratom smo se još jednom uvjerili koliko jak utjecaj program Stariji brat, starija sestra stvara na našu mlađu braću i sestre. Provodeći vrijeme s volonterima, djeca pronalaze nekoga ko im je prije svega oslonac, podršku, pravi prijatelj te ko će sa njima rado krojiti uspomene za pamćenje.

Dženanov mlađi brat je s osmijehom prepričavao njihove zajedničke trenutke ispunjene zanimljivim anegdotama kroz šetnje, igranje bilijara i drugih zanimljivih društvenih igara. Naglasio je kako uživa u njihovim zajedničkim druženjima i zbližavanju te kako obojica željno iščekuju sunčano vrijeme kako bi zajedno mogli provoditi vrijeme u prirodi i češće se družiti. Na pitanje, koja pjesma opisuje njihovo druženje, bez puno muke, zajednički su odgovorili da je to pjesma „Svijet je lijep kada sanjamo“.

Dženan također ističe kako je djeci potrebna posvećenost, pažnja, neko ko će prijateljski pristupiti svakoj njihovoj dječjoj “muci” te neko kome mogu vjerovati. Upravo toj ulozi teži kako Dženan, tako i drugi volonteri našeg programa. A kada smo pitali Dženanovog mlađeg brata šta on misli o njihovom prijateljstvu, rekao je: “ S Dženanom mi je isto baš lijepo, s njim mogu o svemu da pričam. Ako je na primjer problem neki, može mi pomoć da se riješi pošto je on ipak stariji i on će to više razumjeti. Razgovaramo o ljubavnim temama i mukama.”

Iako je ovo tek prva godina druženja Dženana i njegovog mlađeg brata, dosadašnja druženja i razgovori su među njima izgradili povezanost, pružili mlađem bratu priliku da se opusti, stekne povjerenje te da se neizmjerno raduje svakom novom savjetu koji će dobiti od svog starijeg brata, kao i budućim zajedničkim druženjima koja željno iščekuju.

Farah Ćosić,
volonterka Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa
Stariji brat, starija sestra