Slider 1: Volonterski doprinos Upravnog Odbora
Slider 2: Volonterski doprinos Upravnog Odbora
Slider 3: Volonterski doprinos Upravnog Odbora
Slider 4: Volonterski doprinos Upravnog Odbora
Slider 5: Volonterski doprinos Upravnog Odbora
Slider 6: Volonterski doprinos Upravnog Odbora
Slider 7: Volonterski doprinos Upravnog Odbora

Blog

Volonterski doprinos Upravnog Odbora

Vijesti

Volonterski doprinos Upravnog Odbora

Kažu Jednom volonter, uvijek volonter! i to se baš primijeti kroz rad našeg Upravnog Odbora. Članovi i članice Upravnog odbora već četiri godine svoje funkcije obavljaju volonterski, ličnim primjerom pokazujući važnost mentorstva, a već su ranije volontirali u programu Stariji brat, starija sestra.

Fondacija je službeno počela sa radom upravo prije četiri godine kada je okupljen Upravni odbor i objavljen prvi javni poziv za organizacije za implementaciju programa Stariji brat, starija sestra. Kroz ove četiri godine rada, bilo je mnogo uspona i padova, poteškoća i neočekivanih situacija, ali i mnogo lijepih priča i velikih rezultata. Kako je sve počelo i šta je sve radio Upravni Odbor prethodne četiri godine, sumirala nam je predsjednica Upravnog Odbora Senka Bajramović:

Ponosna sam na cijeli tim i sjajne ljude koji izdvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi bili u Upravnom odboru Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra. Više od pola nas je volontiralo u programu Stariji brat, starija sestra (SBSS) pa smo objeručke prihvatili nastavak volontiranja i pomaganja na neki drugi način programu koji postoji skoro 20 godina i u koji istinski vjerujemo da doprinosi društvu. Nakon što nas je okupio, Samir Mahmić je nastavio dalje svoju profesionalnu karijeru ali ostavio dobre temelje nasljednici Ivani Radić. Presretna sam što je na ovu poziciju došla baš ona – ne samo na poziciju nego da i ona nastavi živjeti SBSS priču kao neko tko je srcem godinama u programu, a ima odlične menadžerske vještine.

U ove četiri godine našeg mandata smo održali 11 sjednica i organizovali strateško dvodnevno planiranje. Učestvovali smo tri godine u komisiji za odabir organizacija koje će sprovoditi SBSS program na osnovu javnih poziva, podržali smo implementaciju šest volonterskih kampanja za prikupljanje sredstava i gdje god se ukazala prilika trudili pomoći finansijski, promocijom ili stručnom podrškom. Usvojili smo tri godišnja izvještaja i tri godišnja budžeta, a od dokumentacije smo usvojili Interne administrativno-finansijske procedure, šest odluka o unutrašnjem uređenju poslovanja Fondacije, Pravilnik o radu UO, Pravilnik o blagajničkom poslovanju, Pravilnik o finansijskom poslovanju, Pravilnik o računovodstvu, Pravilnik o nabavkama, Pravilnik o službenim putovanjima. Zahvalni smo Ivani što nas svojim pravovremenim komuniciranjem informiše o svim bitnim aktivnostima na kojima radi Fondacija. Nakon što smo izgradili dobre osnove za besprijekorno funkcionisanje Fondacije, nadamo se da ćemo naredni mandat moći doprinijeti više na izgradnji brenda same Fondacije, nalasku novih potencijalnih donatora, a samim time i omogućiti druženje što više parova djece i volontera širom Bosne i Hercegovine.“

Kao nekadašnja starija sestra i danas članica Upravnog Odbora, ali i psihologinja i psihoterapeutkinja, Đana Lončarica je napisala šta za nju znači ovaj volonterki doprinos:

Biti članica Upravnog Odbora Fondacije SBSS za mene je bilo smisleno i ispunjavajuće. Kao nekadašnja volonterka znam koliko je značajno omogućiti djeci i volonterima druženje i iskustva koja stvaraju promjene. Ta druženja važna su za rast i razvoj djece u svakom pogledu, to znam jer svakodnevno radim s djecom i mladima pred kojima su ogromni izazovi. Odnos definitivno utiče na sve aspekte rasta i razvoja. U budućnosti se nadam još većim mogućnostima za djecu i volontere za šta se bori i program Stariji brat, starija sestra.“

Upravni Odbor Fondacije sastoji se od 5 članova/ica, osim predsjednice Senke Bajramović i njezine zamjenice Emine Ademović, tu je i Đana Lončarica, Dženana Šabić Hamidović i Erol Mujanović. Svi članovi i članice su se pozitivno očitovali o produžavanju svog mandata u Upravnom Odboru Fondacije, te će nastaviti volonterski doprinositi razvoju mentorstva, unaprjeđenju rada Fondacije, ali i podržavanju partnerskih organizacija i starije i mlađe braće i sestara u Bosni i Hercegovini.

U ime osoblja Fondacije, volontera i partnera, od srca Vam se zahvaljujemo na vašem volonterskom doprinosu i vjerujemo da će i naredne četiri godine biti još bolje, uspješnije, inspirativnije i ispunjavajuće.

Pripremila:

Ivana Radić, Izvršna direktorica

Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa

Stariji brat, starija sestra