Slider 1:
Slider 2:

Blog

Zajedničkim druženjem uljepšavamo djetinjstvo

Vijesti

Zajedničkim druženjem uljepšavamo djetinjstvo

Centar za edukaciju mladih (CEM) predstavlja najveću nevladinu organizaciju usmjerenu radu sa mladima, sa sjedištem u Travniku. Unazad sedam godina se ovaj centar, zajedno sa programom Stariji brat, starija sestra zalaže za promovisanje vizije kvalitetnog životnog stila mladih ljudi i njihovog okruženja. Shodno tome, imali smo priliku razgovarati sa mladim volonterom CEM-a, Ajdinom Gasalom,inžinjerom informacionih tehnologija,koji svojim zalaganjem doprinosi sretnom odrastanju djece.

Možeš li nam reći nešto više o tvom mlađem bratu?

Prvo bih želio istaći da sam, odmah pri prvom susretu, ugledavši njega u masi djece, osjećao da je to "moje dijete". Dječak ima 15 godina. Živi sam sa ocem, budući da je njegova majka, nažalost, nedavno preminula. Posebno mi je upečatljivo naše prvo druženje, kada smo se prvi put upoznali i kada sam počeo otkrivati kvalitete i potencijal koji ovaj dječak nosi u sebi. Mnogo je talentovan u igranju bilijara što je njegova velika strast te smo prvo druženje, između ostalog, proveli igrajući isti. Uprkos teškoj tragediji koja ga je zadesila, sa životom se nosi vrlo hrabro i voljan je pružiti pažnju drugima te se i tu primjećuje njegovo zrelo razmišljanje. Kroz zajednička druženja sa ostalom djecom i volonterima on je zauzimao ulogu "starijeg brata" budući da je dosta stariji od ostale djece. Pomagao im je, ponašao se kulturno, brinuo o njima i pokazao veliku dozu senzibiliteta i primjećivanja drugih te radne navike, na što sam bio izuzetno ponosan. Vremenom se postepeno otvarao i uspio sam izgraditi sa njim odnos pun povjerenja i podrške, koja je svakom djetetu potrebna.

Postoji li nešto što si ti naučio od svog mlađeg brata?

Naučio me je hrabrosti, strpljenju i snazi te da se uprkos svemu nosi hrabro sa životom i nastavlja dalje. On je dijete koje ide ka cilju, želi da napreduje bez obzira na okolnosti. Mislim da je to poruka i nama starijima kako se treba nositi sa životom. Posebno sam oduševljen njegovom jakom željom i planom da jednog dana upozna svijet i pruži sebi priliku da se pronađe.

Šta bi poručio volonterima - zbog čega se priključe ovom programu?

Pozvao bih sve mlade da se priključe, budući da je ovo zaista human projekat, gdje se može mnogo toga naučiti i prenijeti znanje na drugu djecu. U suštini, ovo je mjesto gdje im možemo uljepšati njihov svijet i mislim da je to dovoljan razlog da mladi postanu dio ove priče.

Intervju pripremila
Farah Ćosić, volonterka u Fondaciji za podršku i razvoj mentorskih programa
Stariji brat, starija sestra