Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:

Blog

Zajedno stvaramo melodije prijateljstva

Vijesti

Zajedno stvaramo melodije prijateljstva

INTERVJU: Džana Sultanić // Zajedno stvaramo melodije prijateljstva

Sjećate li se kad smo bili u posjeti Tuzli i družili se djecom i volonterima iz Udruženja Zemlja djece u BiH? Ostala nam je neispričana priča o volonterki prelijepe plave kose i njenom nestašnom mlađem bratu zanimljivog nadimka.

Džana je dugogodišnja volonterka naše partnerske organizacije u Tuzli i studira na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli. A Fubi je dječak neobičnog imena i još neobičnijeg nadimka, ali ne zna kako je dobio ni ime ni nadimak. Ima 9 godina i voli košarku i fudbal, ali i igranje igrica i praćenje youtuber-a koji igraju igrice. Kaže u školi mu je najdraže kad na fizičkom igraju Između dvije vatre, jer uvijek ostane zadnji i nitko ga ne može pogoditi loptom.

Sa Džanom isto tako voli sportske aktivnosti, na grupnom izletu su osvojili drugo mjesto na sportskom takmičenju. Od svih aktivnosti koje je radio zajedno sa volonterkom, kaže da mu je najdraži dan bio kad su pravili snješka bijelića i grudvali se. Dodaje i da će voditi volonterku na klizanje jer ona nije nikad bila, pa će je on naučiti.

Džana voli kod Fubija njegov smisao za humor, vrlo je komunikativan dječak i mogu razgovarati o svemu.

U toku ovog kratkog razgovora, Fubiju je palo na pamet da malo zasvira i uljepša nam razgovor. Uzima gitaru, ispada mu, uzima je opet, kaže zna on da svira, sad će on nama to pokazati. Nisam ekspert za sviranje gitare, ali pokazala sam mu par poteza i ostatak intervjua smo imali i muzičku pozadinu od Fubija.

Džana je preko fakulteta saznala za projekt i prijavila se zajedno sa drugaricom. Nakon prvog susreta sa Fubijem su se povezali i postali drugari. Fubi je otvoren za različite vrste aktivnosti, tako da su pored sporta, išli u kino, pozorište, park i sl.

Uvodna edukacija joj je bila vrlo zanimljivo i korisno iskustvo, kroz praktične primjere su se pripremili adekvatno za druženje sa djecom. Kaže da će joj značiti ovo iskustvo u daljnjem radu sa djecom i da će se truditi da održi kontakt sa svojim nestašnim mlađim bratom. Smatra da je ovo odlična prilika za sve mlade ljude, nevezano čime se bave, i da trebaju svoje slobodno vrijeme iskoristit kvalitetno i prijaviti se za volontiranje.

A Fubi je oduševljen, kaže da će dolaziti češće u Udruženje i da će zajedno sa volonterkom učiti svirati gitaru. Zahvaljujem se na razgovoru, a Fubi i dalje pokušava pravilno držati gitaru i sklapati melodije.

Pripremila: Ivana Radić