Slider 1: Naslikajmo osmijeh zajedno
Slider 2: Naslikajmo osmijeh zajedno
Slider 3: Naslikajmo osmijeh zajedno
Slider 4: Naslikajmo osmijeh zajedno
Slider 5: Naslikajmo osmijeh zajedno
Slider 6: Naslikajmo osmijeh zajedno

Blog

Naslikajmo osmijeh zajedno!

Vijesti

Naslikajmo osmijeh zajedno!

Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa „Stariji brat, starija sestra“, a uz nesebičnu podršku malog obrta „Unikat-Art“, iza koga stoje umjetnici Berislav Kovačić i Dženan Jusić, realizuje zajedničku akciju, pod nazivom Naslikajmo osmijeh zajedno. Kovačić i Jusić donirat će 15% od prodaje svake slike u Fond Stariji brat, starija sestra, kako bi podržali kreiranje pozitivnih prilika za djecu i mlade diljem Bosne i Hercegovine. Prostor u kome su izloženi radovi, a na čemu smo beskrajno zahvalni, na korištenje je ustupio restoran Milkman u Importanne Centru u Sarajevu. Upriličeno je i druženje umjetnika, volontera i djece uključenih u Program, kako bi se početak saradnje i ozvaničio.

Prvom susretu sa umjetnicima, prisustvovala je i volonterka Ema Jakubović Udruženja za prevenciju ovisnosti sa svojim mlađim bratom – „Hvala vam stvarno, što se vi trudite da mi imamo!“, rekao je dječak Jusiću i Kovačiću nakon što je saznao da će dio sredstava od prodaje njihovih slika biti usmjeren ka druženju djece i njihovih starijih braće i sestara.

“Budućnost naše zemlje leži u mladima, te je podrška Fondaciji Stariji brat, starija sestra ispravna stvar u jačanju našeg društva kroz zagovaranje i podršku zdravog odrastanja djece i mladih kako bi postali jaki, uzorni i odgovorni članovi društva. Izuzetno nam je drago da možemo dati svoj doprinos, te putem prodaje svojih umjetničkih djela finansijski pomoći i pružiti podršku radu Fondacije.”, rekao je Kovačić.

Dženan Jusić je kao student iz prostorija fakulteta kroz prozor gledao Berislava Kovačića koji je tada slikao murale na fasadama u glavnom gradu. “Maštao sam da i ja nešto tako radim, pa sam jednom prilikom čak i prišao mjestu gdje je radio mural sa ciljem da upoznam umjetnika, ali nažalost on je bio visoko na skeli, te se tada nismo upoznali.”, priznao je Jusić. Sudbina ih je, ipak, spojila nekoliko godina kasnije, kada su registrovali obrt i zajednički se počeli baviti onim što vole i što im je obojici, kako kažu, došlo potpuno prirodno!

Ova dva umjetnika inspiraciju pronalaze u prirodi i gradovima Bosne i Hercegovine, pa ćete tako među njihovim radovima pronaći dašak bosanskohercegovačkih mahala, kulturno-historijske znamenitosti poput stećaka ili kraljevskih tvrđava, kao i predivne pejzaže.

“Baviti se slikanjem nije bila moja odluka, već je do toga došlo prirodno. Još od ranog djetinjstva pokazivao sam interes za crtanje, što je bio moj način izražavanja kreativnosti. Kasnije svoj talenat uspio sam iskoristiti i pretočiti u umjetnička djela. Na samom početku sam slikao za svoju dušu, a potom je to postalo ozbiljnije kada sam počeo zaprimati narudžbe za slike i kada su one postale zanimljive kupcima u Bosni, a i šire.”, naglašava Jusić.

“Kao i Dženan slikam od malih nogu. Nakon završetka rata nisam mogao pronaći posao, te sam razmišljao kako da sebi stvorim neku egzistenciju, a radeći ono sto volim. Grad je bio razrušen, fasade oštećene, a strane firme su počele da dolaze na tržište BiH. Tada sam došao na ideju izrade reklamnih murala. Sve je krenulo sa manjim reklamama po kafićima i diskotekama, a već nakon kratkog perioda dobio sam velike poslove oslikavanja nebodera po čitavoj BiH za internacionalne kompanije. Nažalost nakon recesije 2013. godine sam morao ugasiti registrovanu firmu s obzirom na to da su kompanije smanjile budžet za marketing. Moja ljubav prema likovnoj umjetnosti time nije ugašena, samo je prenesena na manje platno. Nastavio sam se baviti slikanjem na platnu tehnikama ulje i akril.”, dodao je Kovačić.

Saradnja ove vrste presedan je za Fondaciju. Ponosni smo što imamo priliku sarađivati sa umjetnicima koji su se odvažili svoj hobi pretvoriti u posao i zahvalni smo im što su se odlučili biti nam podrška u omogućavanju sretnog djetinjstva za svako dijete!

Pozivamo sve filantrope i zaljubljenike u umjetnost da podrže ovu akciju i da naslikamo osmijeh zajedno!

Tekst pripremila:
Iman Muratović
Asistentica za odnose s javnošću i fundraising
Fondacija za podršku i razvoj mentorstva "Stariji brat, starija sestra"