Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:
Slider 4:
Slider 5:

Blog

Trčali smo zajedno za dječiji osmijeh vol. 2

Vijesti

Trčali smo zajedno za dječiji osmijeh vol. 2

U nedjelju, 15. septembra, po drugi put održana je kampanja Trčimo zajedno za dječiji osmijeh, s ciljem prikupljanja sredstava za projekat Stariji brat, starija sestra. U ovogodišnjoj kampanji učestvovalo je 54 trkača i trkačica iz nekoliko različitih gradova.

Kao i prethodne godine, kampanja je održana u okviru Olimpija Run Festa. Kampanju su organizovali Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra i Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, uz podršku Udruženja Marathon Sarajevo. Učesnici i učesnice su imali priliku biti dio jednog od najmasovnijih polumaratona i trčati jednu od sljedećih utrka: Sarajevo Sberbank polumaraton, G-Drive štafetni polumaraton ili Novo Nordisk Fun Run. Utrka je počela ispred Sarajevo City Centra i trajala od 09:00h do 12:00h. Prije samog početka, pitali smo neke od učesnika i učesnica za koju trku su se pripremali i kako.

Već treću godinu zaredom trčim štafetni polumaraton zajedno sa svojim kolegama i kolegicama iz KULT-a, a drugu godinu zaredom trčim za kampanju „Trčimo zajedno za dječiji osmijeh“. Jako mi je drago da sam se i ove godine odazvao ovoj kampanji i nadam se da će biti prilike i narednih godina da učestvujem u istoj. Jako sam uzbuđen i samo sam psihički spreman, tako da će biti zanimljivo svakako, rekao nam je kroz osmjeh Nedžad Kamenica.

Učestvovala sam i ranije u utrkama ali mi je ovo prvi put da trčim za kampanju projekta „Stariji brat, starija sestra“. Pripremala sam se za današnju utrku ali smatram da je najvažnije za nas koji trčimo da istrčimo ovu utrku zbog simbolike, zbog promocije projekta više nego zbog same pobjede, jer samo pobjeda ne bi trebala biti cilj. Nadam se da će sve dobro proći i da ćemo istrčati do kraja, rekla nam je Azra Berbić.

Ulice Sarajeva ubrzo su bile prepravljene trkačima i trkačicama koji su imali priliku trčati pored Vijećnice, Sebilja, Vječne vatre, unutar Stadiona Koševo, te Vilsonovim šetalištem prema cilju. Rekreativci i ljubitelji zdravog načina života, brzo su savladali četiri kilometra Novo Nordisk Fun Run utrke, a oni nešto spremniji i profesionalniji uspješno su istrčali 21,1 kilometar Sarajevo Sberbank polumaratona i G-Drive štafetnog polumaratona. Iako umorni ali ipak s osmijesima na licima Nedim i Iman, po prvi put učesnici Novo Nordisk Fun Run utrke, podijelili su s nama svoje utiske.

Jako mi je drago da sam uspjela istrčati Fun Run četiri kilometra, super se osjećam i drago mi je da sam pri tome donirala sve svoje kilometre i stavila osmijeh na neka dječija lica. Ovo mi je prvi put da učestvujem u utrci, planiram to učiniti i sljedeće godine i nadam se da će to biti polumaraton, rekla nam je kroz osmijeh Iman Hasanbegović.

Na utrci je bilo rekao bih „super umorno“. Prije svega, sam sebe sam iznenadio u kontekstu koliko ću moći izdržati, pa sam mislio da ću neke dijelove malo i hodati, odnosno da će to biti „fun walk“. Uspio sam ipak uspostaviti neki ritam te je bilo poprilično dobro te mislim da će mi takav biti i ostatak dana. Prvi put učestvujem u utrci, nikada ranije nisam trčao nikakvu utrku. Iskustvo je pozitivno tako da imam u planu trčati jedan polumaraton koji treba biti ubrzo, a naredne godine svakako ću biti ponovo dio ove kampanje i nadam se trčati polumaraton, rekao nam je kroz osmijeh Nedim Alibegović.

Mnogo zahvaljujemo svima koju su učestvovali u utrci i podržali kampanju Trčimo zajedno za dječiji osmijeh, posebno onima koji su odlučili kupiti kilometre i omogućit sredstva za daljnju realizaciju projekta Stariji brat, starija sestra. Također, onima koji se pripremaju za naredne utrke želimo puno sreće!

Uplate za kampanju je moguće izvršiti do 30.09.2019. godine.

Hedija Begović